Sirački kipari, umjetnici u izradi drvenih skulptura motornom pilom, Ivan Trupković, Franjo Butković i Zoran Sestrić sudjelovali su na 1. hrvatskom festivalu kiparenja motornom pilom koji se održao u Salinovcu kod Ivanca u Varaždinskoj županiji. Festival je organiziralo Društvo za športsku rekreaciju Salinovec, a održao se 6. i 7. lipnja 2015. u povodu obilježavanja 250. obljetnice organiziranog šumarstva u Hrvatskoj. Na ovoj jedinstvenoj nesvakidašnjoj manifestaciji bile su prezentirane vještine natjecatelja u rezbarenju drveta u kojoj su sudjelovali kipari iz Hrvatske i Slovenije. Manifestacija ovakvog tipa se u Hrvatskoj održala po prvi puta, a obišlo ju je više od tisuću posjetitelja. Uz desetak umjetnika iz Slovenije, Koprivnice, Lepoglave i Ivanca, trojica siračkih umjetnika posjetiteljima su pokazali kako vještim rukovanjem pilom i dlijetom glomazne hrastove i lipove trupce stilizirati u prepoznatljive humanističke i animalističke oblike.

Ivan Trupković koji već godinama izrađuje drvene skulpture motornom pilom i izlaže ih redovito na Danima šljiva i rakija u Siraču, na Vinodaru u Daruvaru i na ostalim manifestacijama i kolonijama u okolici i cijeloj Hrvatskoj sudjelovao je i na ovom festivalu u Salinovcu. Uz Ivana, drvene skulpture motornom pilom počeli su izrađivati Franjo Butković i Zoran Sestrić koji zajedno redovito obilaze razne manifestacije i likovno-kiparske kolonije u kojima sudjeluju izrađivanjem i izložbom svojih radova.

Uz trojicu siračkih kipara umjetnika na raznim likovno-kiparskim kolonijama u Hrvatskoj sudjeluje i likovna umjetnica, sirčanka Dalija Penezić koja svojim vedrim duhom, voljom i djelima izrađuje prekrasna likovna djela.

Fotografije s 1. hrvatskog festivala kiparenja motornom pilom u Salinovcu: