Na lokalnim izborima 21. svibnja 2017. godine, ukupno 1.971 birača s područja općine Sirač imalo je pravo izaći na izbore na sedam biračkih mjesta.

U izboru za mjesto načelnika Općine Sirač glasovalo je 869 birača, odnosno 44,09%. Od toga bilo je 851 važećih listića ili 97,93%. Sudjelovala su tri kandidata. Branimir Miler iz HSS-a ponovo je načelnik Sirača i dobio je 570 glasova ili 65,59%. Kandidat Zoran Polenus iz koalicije HDZ/HSP dobio je potporu 192 birača ili 22,09%, a za kandidatkinju SDP-a Gabrijelu Šafar glasovalo je 89 birača ili 10,24%.

U izboru za Općinsko vijeće glasovalo je 849 birača ili 43,07%. Od toga bilo je 827 važećih listića ili 97,64%.

Za novi saziv Općinskog vijeća Općine Sirač Hrvatska seljačka stranka nositelja Branimira Milera dobila je potporu 473 birača ili 57,19%. Kandidacijska lista Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke prava nositelja Zorana Polenusa dobila je podršku 232 glasača odnosno 28,05%, a Kandidacijska lista Socijal demokratske partije Hrvatske nositelja Ivice Supana dobila je 91 glas ili 11%. Hrvatska socijalno-liberalna stranka nositelja Nikole Hodaka dobila je 31 glas ili 3,74%. Broj nevažećih listića je 20 ili 2,36 posto.

Općinsko vijeće Sirača imat će 12 vijećnika. HSS je osvojio osam mjesta, tri mjesta ima koalicija HDZ i HSP, a jedno mjesto dobio je SDP.

 

Konačni rezultati izbora za općinskog načelnika i članove općinskog Vijeća Općine Sirač
Rezultati izbora za općinskog načelnika i članove općinskog Vijeća Općine Sirač

 

Za izbor bjelovarsko-bilogorskog župana, na lokalnim izborima sudjelovalo je tri kandidata. Pobjednik lokalnih izbora u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je Damir Bajs. Bivši i budući župan Damir Bajs je među osam župana u Hrvatskoj koji je s 52,05% podrške ukupnih birača na županijskoj razini izborio pobjedu u prvom krugu. Protukandidat za župana Miro Totgergeli dobio je 39,45%, a Alen Ivančić 4,11%. Omjer glasova za župana BBŽ sa sedam biračkih mjesta s područja Općine Sirač nalazi se u tablici:

Kandidacijske liste za novi saziv Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije su bili: Kandidacijska lista HDZ, HSS i HSLS s 39,36% glasova. Slijedi je Nezavisna lista Damira Bajsa, Hrvatska narodna stranka- Liberalni demokrati, Hrvatska stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno, Stranka umirovljenika, Održivi razvoj Hrvatske, Hrvatska seljačka stranka braće Radić, Hrvatska demokratska seljačka stranka i Nezavisni seljaci Hrvatske s 37,19% glasova, Socijal demokratska partija Hrvatske nositelja Vedrana Babića ima 12,% glasova, a Most nezavisnih lista nositeljice Snježane Vrabec ima 5,06% glasova. Živi zid nositelja liste Daria Radičevića ima 4,16 posto, a Hrvatska stranka prava nositelja Zvonka Mlakića 2,04% glasova.

Omjer glasova za župana BBŽ sa sedam biračkih mjesta s područja Općine Sirač nalazi se u tablici, a vidljivo je kako je na siračkim biračkim mjestima Nezavisna lista Damira Bajsa osvojila najviše glasova, ukupno 42,41%, za razliku od ukupnog broja glasova na županijskoj razini gdje je s najvećim brojem glasova bila lista HDZ, HSS I HSLS-a s 39,36% glasova:

Za zamjenika župana iz reda srpske nacionalne manjine Saša Lukić dobio je 918 glasova ili 73,62%, a zamjenica župana iz reda češke nacionalne manjine Tanja Novotni Golubić dobila je potporu 963 birača odnosno 54,75%.

Izvor: www.izbori.hr

Pravovaljana kandidatura za izbor općinskog načelnika Općine Sirač
Pravovaljana kandidacijska za izbor članova Općinskog vijeća Općine Sirač