U prepunoj siračkoj župnoj crkvi, vjernici su 21. ožujka dočekali urnu s relikvijama don Bosca, utemeljitelja salezijanske obitelji u svijetu.

Prije dolaska don Boscovih relikvija u siračkoj župi bila je trodnevnica koja je započela u ponedjeljak 18.3.2013. u 17 sati. Prva dva dana prikazan je film o don Boscovu životu. U srijedu 20.3. bio je molitveno-meditativni program koji je započeo križnim putem, a završio meditacijama koje su pripremile članice molitvene zajednici "Krvi Kristove".

Urna s relikvijama svetoga Ivana Bosca je dovezena u Sirač iz župe Badljevina u posljepodnevnim satima 21. ožujka 2013. godine. Don Bosco, veliki odgajatelj mladeži i osnivač družbe salezijanaca, dočekan je pjesmom "Poznate li Njega". Vjernici su don Bosca velika srca dočekali i pobožno častili.

Taj dan je u siračkoj župi bila i korizmena ispovijed koju su župljani, željni korizmene obnove, rado iskoristili.

Počasna straža članova Vatrogasne zajednice Općine Sirač i DVD-a Sirač dočekala je, ispratila i bila uz Don Bosca za cijelo vrijeme boravka u našoj župi.

 

Nakon ispovijedi služena je svečana sveta misa na kojoj su pjevali zbor "Sv. Josipa" i zbor "Sv. Dominika" Savia uz pratnju orguljašice sestre Mirele Štraub iz Lipika.

U prepunoj siračkoj crkvi koncelebrirano misno slavlje je predvodio don Pejo Orkić, provincijal hrvatske salezijanske provincije. U propovijedi se don Orkić posebno obraćao djeci i mladima kojima je tijekom svog života posebnu ljubav posvetio i sam don Bosco – Poruka ovog sveca mladima je da vode računa o tri vrlo važne milosti: ne činiti smrtnog grijeha, sačuvati dragocjenost krijeposti i kloniti se lošeg društva čiji su razgovori tajnoviti.

– Ali svima nam don Bosco poručuje da prihvatimo, ali istovremeno i pružimo ruku mira ne samo Bogu, nego i svome bratu, čovjeku. Ovdje je danas izložena ova voštana figura našeg sveca u kojoj je i kost njegove desne šake, dio njegovog stvarnog zemaljskog tijela. Upravo nas ta njegova desna šaka poziva da se izmirimo kako bi se mogli radovati u Gospodinu i kako bi izdržali patnje, trpnje i kušnje ovozemaljskog prolaznog života koji je beznačajan u odnosu na vječnost. I poruka na don Boscovom sarkofagu "Daj mi duše, drugo uzmi" nas poziva da, ukoliko želimo biti prvi, u stvari budemo posljednji i služimo među ljudima, rekao je u propovijedi don Pejo Orkić.

Siračka Župa Pohoda Blažene Djevice Marije jedna je od 18 salezijanskih župa u Hrvatskoj, a don Bosco je osnovao salezijansku obitelj u svijetu.

Ovo hodočašće don Boscovih relikvija upriličeno je u povodu 200. obljetnice njegovog rođenja te u povodu 100. godišnjice dolaska Salezijanaca u Hrvatsku. Urna s don Boscovim relikvijama bila je u Hrvatskoj od 8. do 23. ožujka, a Sirač je jedna od 14 župa u Hrvatskoj u kojima je bila izložena. Urna je tijekom svog hodočašća već posjetila brojne zemlje Amerike, Azije i Afrike, a planirano je da do siječnja 2015. obiđe svih 5 kontinenata i posjeti više od 130 zemalja u kojima djeluju Salezijanci.

Nakon završetka sv. mise mladi iz naše župe su imali molitveno bdjenje u crkvi koje su vodile vjeroučiteljice Renata Vidović i Dragana Akšamović. Mnogi vjernici ostali su u župnoj crkvi kako bi dotaknuli urnu i don Boscu šapnuli svoje molitve, želje i zahvale.

 

Drugoga dana boravka urne sv. Ivana Bosca u Siraču, svi učenici Osnovne škole Sirač zajedno sa svojim učiteljima i ravnateljicom Marijom Pavičić bili su pozdraviti i ispratiti don Bosca pa se don Pejo Orkić ponovo obratio djeci na svetoj misi porukama kojima se i don Bosco uvijek obraćao djeci i mladima.

Crkvena zvona su na svečan način ispratila odlazak relikvija sv. Ivana Bosca. Iz Sirača je urna otputovala u Zagreb u Župu Podsused i Knežiju nakon čega napušta Hrvatsku i u svom hodočašću odlazi u Rumunjsku i Ukrajinu.

 

Što su relikvije sv. Ivana Bosca?

Riječ je o staklenoj urni u koju je položena voštana figura sv. Ivana Bosca u prirodnoj veličini odjevena u svećeničko misno ruho. U grudima tog voštanog lika smještena je dragocjena relikvija, kosti don Boscove desne ruke. Urna je visoka 132 cm, široka 100 cm, duga 253 cm, teška 850 kg. Na jednoj strani urne utisnute su godine 1815. i 2015., a na drugoj strani je natpis DA MIHI ANIMAS CETERA TOLLE (geslo Salezijanske družbe = "Daj mi duše, drugo uzmi"). Obilježavajući 150. obljetnicu osnutka Salezijanske družbe (2009.), urna je krenula na svoje hodočasničko putovanje cijelom svijetu gdje djeluju salezijanci (130 zemalja). Na stotine tisuća mladih u Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi, Aziji, Australiji i Europi dotaknulo ju je i šapnulo don Boscu svoje molitve, želje, snove, radosti i žalosti. Urna je u Hrvatsku došla iz Irske, boravila od 8. do 23. ožujka, a posjetila je sve salezijanske odgojno-pastoralne zajednice.

 

O Svetom Ivanu Boscu:

Sveti Ivan Bosco rodio se 16. kolovoza 1815. godine u selu Becchi tridesetak kilometara od Torina (Italija). U trećoj godini ostao je bez oca. Odgajala ga je pobožna majka Margareta.

U devetoj godini usnuo je san u kojem je vidio kako se čopor divljih životinja pretvorio u pitome jaganjce. San je proročki navijestio i njegovo životno poslanje: bit će odgojitelj siromašnih, napuštenih dječaka s ulice. Oni će postat dobri kršćani i pošteni građani.

Nakon mukotrpnog školovanja za svećenika je zaređen 1841. Prva pastoralna iskustva odvela su ga na torinske ulice pune mladih u potrazi za poslom u dramatičnoj borbi za preživljavanje.

Okupljao ih je u oratoriju Valdocco, koji je tim mladićima postao drugi dom, škola koja ih je pripremala za život i mjesto radosnog zajedništva. Don Bosco: "Za vas živim, za vas radim sam spreman utrošiti svoj život do posljednjeg daha… Moja je jedina želja da budete sretni u vremenu i u vječnosti."

Od najboljih mladića u oratoriju osnovao je 1859. Družbu svetog Franje Saleškoga po kome se njezini članovi zovu salezijanci, jedna su od brojnijih redovničkih zajednica u Crkvi: 15.000 članova u 130 zemalja, na svim kontinentima.

Don Bosco je osnovao i Družbu sestara Kćeri Marije Pomoćnice za odgoj ženske mladeži, Udruženje salezijanaca suradnika, laika koji u svijetu žive isti poziv i poslanje, te Udruženje štovatelja Marije Pomoćnice koje molitvom i radom prati i promiče salezijansko djelo.

Već istrošene snage i narušena zdravlja umire u zoru 31. siječnja 1888. godine.

(više pročitajte na www.donbosco.hr