U sklopu Dana Općine Sirač 2016., održana je ove godine prvi puta jedna gastro manifestacija. Riječ je o Gastro manifestaciji nacionalnih manjina koju je organizirala Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač, ujedno i domaćin iste. Nacionalne manjine s područja općine, a i šire ponudile su svoja tracionalna jela i slastice. Posjetitelji su pokazali izuzetnu zainteresiranost i svi koji su se našli u poslijepodnevnim satima ispred Hrvatskog doma u Siraču mogli su besplatno kušati razne delicije. Čini se da će Sirač uz dobro poznate Dane šljiva i rakija dobiti još jednu omiljenu manifestaciju jer manjine njeguju tvoju kulinarsku tradiciju, a gosti uživaju.

Sa svojim tracionalnim jelima i slasticama svoju su gastro ponudu predstavile domicilne manjine s općinskog područja, domaćin Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač i Češka beseda Šibovac te gosti iz okolice: SKD Prosvjeta Daruvar, Zajednica Talijana Lipik, Zajednica Mađara Daruvar i Češka beseda Doljani.

A što nam je na svom štandu ponudio domaćin i organizator, rekla nam je Vera Horvat, članica Udruge Nijemaca i Austrijanaca Sirač:

Ponudu zajednice Talijana Lipik, predstavila je predsjednica Lionella Brisinello:

Na štandu Češke besede Doljani bilo je jednako slasno :

Kako dobre kulinarske ponude nikada ne prođu bez dobre kapljice, tako je bilo i kod njih:

Sva kulinarska događanja pratila je tamburaška glazba veselih Sirčana:

U večernjim satima nastupili su pjevački zborovi izlagača nacionalnih manjina te otpjevali nekoliko pjesama na svom jeziku. Nastupili su: Češka beseda Šibovac, SKD Prosvjeta Daruvar, Zajednica Talijana Lipik, Češka beseda Doljani i domaćin Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač. A prije svega i nekoliko učenika Osnovne škole Sirač na njemačkom jeziku.

Prije nastupa pjevačkih zborova sve prisutne pozdravio je predstavnik domaćina i organizatora, predsjednik Udruge Nijemaca i Austrijanaca Sirač, Josip Krajcer:

Načelnik Branimir Miler također je uz pozdrav dobrodošlice svima koji su u sklopu Dana općine došli po prvi puta na ovu manifestaciju izrazio nadu da će ubuduće ista biti sve bolja:

 

Saborski zastupnik za nacionalne manjine, Veljko Kajtazi već je nekoliko puta bio u Siraču i uvijek je ponudio pomoć i suradnju koliko je moguće:

 

Na kraju manifestacije svi prisutni bili su složni u jednome:

Za kraj svih nastupa zborova, domaćini su uz tri pjesme na njemačkom jeziku otpjevali i jednu izvornu i autorsku pjesmu koju je napisao Zdravko Viljevac – Sirač je meni sve i osvojili srca publike.

Fotografije i video zapis: Antonio Demeter
Zvučni zapisi: Radio Daruvar i Antonio Demeter