Nakon dvije i pol godine truda i rada, iz tiska je izašla i treća knjiga o Siraču, autora Ivanke i Florijana Križ. Knjiga se zove “Sirač – Iz obiteljskih albuma”, a promocija je održana 20. siječnja 2007. u Hrvatskom domu. Nakon što su napisali već dvije knjige o Siraču, autorima je ostalo dosta fotografija koje su smatrali dobrim dokumentarnim materijalom, a neke su im se činile i pomalo umjetnički vrijednima. Bilo im je žao da nestanu zajedno sa svojim vlasnicima i da nikad “ne ugledaju svjetlo dana”. To je bio povod. Uzrok je u tome što su željeli da ostane traga o ljudima koji su u raznim razdobljima činili Sirač, bili Sirčani – u prošlosti i sada.
Knjiga je opsežna – 440 stranica i 1168 fotografija, sva siračka prezimena su obrađena ili samo spomenuta, a podaci su od početka 18. st. do danas. Podatke i informacije autori su nalazili na razne načine, najviše neposrednim susretima s ljudima. Bilježili su podatke, razne zanimljivosti o članovima obitelji i birali fotografije. Zato poglavlje o pojedinim prezimenima po sadržaju i opširnosti najviše zavisi o tome koliko su uspjeli prikupiti. Dobivene informacije provjeravali su i dopunjavali podacima iz matičnih knjiga u Pakracu, Požegi i Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

Poglavlja: Zrnca povijesti, O stanovnicima – općenito, Iz obiteljskih albuma – najopširnije i najvažnije poglavlje, zatim o učiteljima i župnicima te na kraju o nekadašnjem Miljanovcu u kojem su živjele njemačke obitelji.

Promocija knjige započela je zahvalama suradnicima i sponzorima nakon čega je rečeno nekoliko riječi o knjizi. Program su izveli umirovljenici, KUD Kamen Sirač, te tamburaši i učenici Osnovne škole Sirač. Umirovljenici su rekli ponešto o siračkom turskom i doturskom vremenu, te o dolasku njemačkih obitelji. Paurski dio izveo je KUD Kamen Sirač. Predstavljene su generacije siračkih tamburaša, a na kraju današnji novi mali tamburaši koje uči gospodin Vlatko Kufner.

Predstavljanje knjige završeno je Božićnim sličicama – nešto od običaja. Svi su otpjevali Djetešce nam se rodilo, Monika Logar otpjevala je Stille Nacht (Tiha noć), a KUD je za kraj pjevao Narodi nam se kralj nebeski koju su snimili na CD požeške biskupije u korist Caritasa. Nakon promocije slijedilo je kratko druženje uz kolače, piće i ples.

Tako je predstavljena treća knjiga o Siraču, autora Ivanke i Florijana Križ. Cijena knjige je 150 kuna, a knjige možete kupiti u prostorijama umirovljenika i platiti, ako vam je tako potrebno, u dva ili tri puta. Možete i nazvati telefonom br. 043/322-305 (pozivni za Hrvatsku je +385) i zatražiti knjigu.