Dana 21. ožujka 2006. u Hrvatskom domu Sirač održana je promocija knjige “Mi smo htjeli”, autora Mate Ćurka, tematski vezano uz Domovinski rat na našem području, pa tako i na području Sirača. Knjiga je temeljena na ratnoj dokumentaciji i iskazima branitelja i dužnosnika, dnevnim tiskom i tjednicima, arhivskim zapisima i videosnimkama.

Promovatori knjige bili su:

– Nikola Ivkanec – zapovjednik Ratnog policijskog štaba i koordinator obrane policijskih vojnih struktura

– Stjepan Kupsjak – ratni zapovjednik PS Pakrac i PS Daruvar

– Josip Trogrlić – pukovnik, ratni zapovjednik “Omega”, predsjednik Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Bjelovar

– Dubravka Vukoja – ratna novinarka Hrvatskog radija

– Mato Ćurak – autor knjige

– Ivan Romozi – zapovjednik obrane Sirača

– Branimir Miler – načelnik Općine Sirač

– Mato Tomas, svećenik

Program je vodio Stjepan Juraić, predsjednik Općinskog vijeća, a evo i nekoliko riječi koje je rekao sam autor o knjizi:

“Ova knjiga govori o vremenu kada smo mi zajedno, vi iz Sirača i mi i Bjelovara otvarali vrata slobodi i demokraciji, kada smo se morali braniti od srpskih terorista i agresije koja je bila upravljana iz Beograda, iz vojno-političkog života. To je dokumentarna knjiga koja priča u početku, o preporodu povijesnih stranaka i nastanku jednog političkog pokreta, a to je HDZ. Drugi dio govori o ustroju prvih dragovoljačkih postrojbi u kojem su veliku ulogu imali dečki iz Bjelovara. Tu je bilo osam zapovjednika. Dakle, ona jednim dijelom govori o Daruvaru, jednim dijelom o Siraču. Tu su priče Nikole Ivkanca, Stjepana Kupsjaka, Damira Barbarića i još 40-ak priča dečki od Podravine, Čazme, onih općina koje su tada bile u Policijskoj upravi Bjelovar. Ovoj knjizi predgovor je napisala štovana gradonačelnica i potpredsjednica Hrvatskog sabora, gospođa Đurđa Adlešić, recenziju su dali akademik profesor Mirko Vidović, član Međunarodne akademije znanosti i umjetnosti, Mario Kapulica, dugogodišnji suradnik dr. Tuđmana, a urednik knjige je profesor Runtić, jedan od najpoznatijih naših autora sa tematikom knjiga Domovinskog rata.
Pisana je za sjećanje i poticaj da se djela branitelja nikad ne zaboravljaju, a da se posebno ne zaborave oni koji su dali najviše što su imali, a to su životi. Dragi prijatelji, vi ovdje iz Sirača ste dali dosta samim time jer vas je bilo tu 444 i velik broj je dao svoje živote. Opisan je i jedan dio svećenika, jer je uloga crkve bila također jako velika…”

Mato Ćurak, autor knjige