U bistrou Bond održana je dana 24. ožujka 2008. promocija knjiga autora Ivana Dimitrova. Autor je prezentirao svojih sedam knjiga, a tridesetak uzvanika je nakon poslušane promocije nastavilo zajedničko druženje uz prigodni domjenak i tamburašku glazbu KUD-a Kamen Sirač.

Ivan Dimitrov rođen je 27.02.1960. godine u malom selu Smilovci na samoj bugarskoj granici. Tu pohađa prva dva razreda, a onda doseljava u Sirač gdje završava osnovnu školu. Nakon nekoliko višegodišnjih izbivanja; zbog završetka srednje škole u Virovitici i Više geotehničke u Varaždinu, te odlaska na posao u Kutinu i Čazmu, u Siraču živi do današnjeg dana.

Pisanjem se počinje baviti otprilike godinu dana nakon moždanog udara kojeg doživljava početkom 1997. godine. Tada, naime, shvaća kako više neće moći raditi stresan posao direktora jednog kamenoloma, pa smisao pronalazi u ovoj aktivnosti.

 

Knjige autora Ivana Dimitrova:

Knjiga “Aroma i fito–terapija” objavljujena je 2000. godine pod pokroviteljstvom tvrtke “Selk” iz Kutine. Zbog toga se autor ovom prilikom zahvaljuje njezinom tadašnjem i sadašnjem direktoru gospodinu Brkić Ivanu.

Iz predgovora: U ovoj knjizi obrađene su najpoznatije ljekovite biljke. Za njih možemo reći da su okosnica biljnog svijeta. On je, opet, za stepenicu viši od mineralnog, a isto toliko niži od životinjskog. Ovo su niži svjetovi u odnosu na čovjeka. Da bi ih razumjeli moramo se prvo upoznati s prirodnim zakonima prema kojima se rađaju, žive i transformiraju se. Tek kada u potpunosti usvojimo ovo gradivo možemo započeti proučavanje duhovnih zakona. U tome ne smijemo preskočiti ni jednu stepenicu. Tko to, ipak, pokuša – na idućoj sigurno pada i to s teškim posljedicama za fizičko ili duševno zdravlje Zato se dobro informirajmo o mineralnom, počnimo studiozno proučavati biljni, pa će nam se vremenom otvoriti i duhovni svijet.

 Knjiga “Bio-etno terapija” izdana je pod pokroviteljstvom “Kamen Sirač” d.d. Autor se ovom prilikom posebno zahvaljuje direktoru tvrtke, gospodinu Kufner Zlatku na velikoj pomoći u izdavanju ovoga, ali i svih narednih naslova. Također zahvaljuje Poglavarstvu općine Sirač i svima uz čiju pomoć je preko slovenske izdavačke kuće “Stella” vlasnika Roberta Pokorniya izdao i sve slijedeće naslove.

Ova knjiga namijenjena je svima koji žele sačuvati ili poboljšati duševno i tjelesno zdravlje, a potom i onima koji boluju od lakših ili težih bolesti. Opisani sistem liječenja jako je učinkovit. Često daje rezultate iznad očekivanja, a ne zasniva se na čudima i nadnaravnim moćima iscjelitelja.

 

Knjiga: “Slike Božića i snovi o Uskrsu” pokušava odgovoriti na pitanje: da li je život stvoren ili je nastao.

Iz predgovora: Htjeli priznati ili ne; svakoga, više ili manje, od najranijeg djetinjstva prati dilema s naslovnice ove knjige. Usadili je u našu svijest stariji koji nam nikada ne dadoše odgovor na ovo “pitanje svih pitanja”. Naprotiv. Govorom i ponašanjem uz prenaglašeno životno iskustvo sugerirali su njegovu nerješivost Kako? Na odgovor da je starije jaje, postavljali bi pitanje: “Odakle kokoš koja ga je snijela?” U koliko smo rekli da je starija kokoš, slijedilo je novo: “Iz kojega jajeta se ona izlegla?”

U ovoj knjizi su u kratkim crtama obrađeni osnovni elementi duhovnog odgoja djece. Isti mogu poslužiti i roditeljima jer i mi stariji, koji smo prošli svoje djetinjstvo, dosta toga možemo naučiti od sadašnje djece. Imajući potonje na umu, predlažem da svoje dijete polako počnete učiti kako je, ipak, starija kokoš. Ako želite znati zašto – pročitajte čitati knjigu.

Knjige “Karabin M60-pokusni model” i “Siračka ‘spiku’ poezija” su knjige u stihovima koje govore o autorovoj generaciji i mjestu u kojemu živi.

 

 

Oko rijeke Bijele, ispod starog grada
Živi selo Sirač od nekada do sada.
Združeni i složni naš smo život cijeli
Sve nas zove Sion ili ljiljan bijeli.

Iznad mjesta strše otkrivene stijene.
Na stare rudare podsjećaju mene.
Ako s vrha nekada začujete glas
Duh starog rudara pozdravlja i Vas.

Iz obližnje šume bijeli grab šumori.
Bez prestanka svima kao da govori:
“Tko se jednom hladne tu napije vode
Taj poželi da nikada odavde ne ode.”

Rodili se ovdje ili, pak, bili došljaci
Svi smo u životu jednom bili đaci.
Naša djeca sva zadrhte od radosti
Kada čuju priče iz naše mladosti.

Poslušajte stoga svoga čika Žiku
Kad vam hoće čitati sirački spiku;
Stihove o Siraču i okolnim selima
O nekim ljudima i njihovim djelima.

Objavljeni romani: “Bratko” i “Tatko“, te “Pepa“, koji je   u pripremi, kroz doživljaje svojih glavnih i sporednih likova, obrađuju vremenski period od 1999. godine do današnjih dana. Autor vjeruje da ove knjige, kao takve, predstavljaju dokument jednog vremena kojeg ostavlja za podsjetnik mlađim generacijama.