U subotu, 18. travnja 2009. je u prostorijama Osnovne škole Sirač održano predstavljanje knjige Zdenke Heinelt “Moja siračka sjećanja” i otvorenje izložbe slika Eleonore Geber rođ. Heinelt i Josipa Heinelta. Riječi dobrodošlice Eleonori Geber uputili su ravnateljica škole Marija Pavičić, Florijan Križ, u ime generacije, načelnik općine Branimir Miler, te u ime siračkih umirovljenika Josip Kreuzer. Zahvalivši svima s puno emocija, autorica izložbe i urednica knjige posebno je istakla ogroman doprinos Ivanke i Florijana Križa kulturnom napretku Sirača. Jedino za čime danas žali, rekla je vitalna 72-godišnjakinja, je to što nije ostala živjeti i raditi u Siraču.

Pokrovitelj izložbe bila je tvrtka “Kamen Sirač” d.d., a pokrovitelj predstavljanja knjige Općina Sirač.

Eleonora-Elica Geber rođ. Heinelt, umirovljena profesorica povijesti umjetnosti i likovna pedagoginja, rođena je u Siraču 1937. godine. Tu je u sretnoj obitelji provela najljepše dane djetinjstva do svoje šesnaeste godine. Nakon osnovne i Učiteljske škole u Pakracu diplomirala je povijest umjetnosti i pedagogiju. Radni vijek provela je u požeškom kraju, radila u školi i Gradskom muzeju u Požegi. 1987. godine je umirovljena i dalje živi u Požegi i bavi se slikarstvom.
“Poziv iz rodnog Sirača za postavljenje izložbe mojih slika primila sam s oduševljenjem, i s radošću sam se odazvala. Čast mi je što mogu izložiti i nekoliko očevih slika. Uz pripremanje izložbe, javila se ideja da u tisak damo majčin rukopis s njenim sjećanjima na rano djetinjstvo i mladost provedenu u Siraču.”

 

Zdenka Heinelt rođ. Kühr (1918. – Požega, 2006.), Eleonorina majka, rođena je Sirčanka gdje je završila osnovnu školu, a u Požegi polazila Žensku građansku školu kod časnih sestara. Kasnije je bila polaznica tečaja Narodnog zdravlja u Zagrebu. Tijekom sretnih i teških dana u životu, uvijek je nalazila vremena dokumentirati svoj život. Tako je počela pisati dnevnike od kojih je objavljen sirački dio života. U programu otvorenja izložbe predstavljena je njezina knjiga “Moja siračka sjećanja”.

Josip (Joža) Heinelt (1912. – Požega, 1988.), Eleonorin otac, rođen je u Siraču gdje je bio istaknuti gimnastičar u Hrvatskom sokolu, općinski bilježnik, strastveni lovac i slikar amater. Od 1953. godine s obitelji se preselio u Požegu gdje se zaposlio u općini, a jedno vrijeme vršio je dužnost tajnika općine. Nakon umirovljenja posvetio se slikarstvu koje mu je činilo veliko zadovoljstvo i duševni mir.

Prigodni program po scenariju Ivanke Križ izveli su učenici, Udruga umirovljenika Sirač i KUD “Kamen Sirač”, a pokrovitelj predstavljanja knjige bila je Općina Sirač. Na izložbi, Elica je uz svojih stotinjak slika različitih slikarskih tehnika te nekoliko slika svog oca Josipa Heinelta, izložila i kamene oblutke sa motivima Sirača koje je oslikala posebno za ovu prigodu.