Općina Sirač i KUD "Kamen Sirač" održali su 30. ožujka sastanak sa srednjoškolcima i onima koji su završili srednju školu, a borave ili rade u Siraču u Vatrogasnom domu u Siraču.

Domaćini sastanka bili su: Branimir Miler – načelnik općine Sirač, Stjepan Juraić – predsjednik općinskog vijeća, Igor Križ – predsjednik KUD-a i Emil Turi – voditelj folklorne sekcije KUD-a.

Glavna tema bila je rad KUD-a, a predsjednik i voditelj KUD-a osvrnuli su se na problematiku nedostatka mladih u društvu, a naročito muških članova. KUD "Kamen Sirač" ima oko 12-15 nastupa godišnje po cijeloj Hrvatskoj, a nakon Italije i Češke ove godine će predstavljati Hrvatsku u Austriji i Grčkoj. Folklor je tradicionalan već stotinjak godina te ga treba njegovati nastupima i gostovanjima, a općina Sirač je uvijek moralna i financijska podrška KUD-u. Cilj sastanka je stvaranje nove ekipe KUD-a u dvije skupine kroz blok plesova starijih i mlađih skupina, kazao je voditelj folklorne sekcije KUD-a, Emil Turi. Određen je termin dogovora za osnivanje mlađe skupine te su pozvani svi u utorak, 7. travnja u prostorije KUD-a "Kamen Sirač" da dođu i postanu jedna nova skupina koja će se družiti kroz pjesmu i šalu, obilaziti nove krajeve i upoznavati nove ljude kroz razna gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Bilo je i raznih pitanja i prijedloga vezano za stipendije i probleme mladih na koja je odgovarao načelnik Branimir Miler. Upoznati su sa uvjetima stipendiranja srednjoškolaca i studenata te deficitarnim zanimanjima kojih ove godine nije bilo među kandidatima koji su dobili stipendiju. Načelnik je ukazao na probleme "Zadruge", odnosno prostora koji su mladi dobili od Općine na korištenje te predložio preseljenje "Tominade" iz Vatrogasnog doma na taj prostor. Isto tako, planira se urediti prostor nekadašnje gostionice i trgovine u sklopu Hrvatskog doma za potrebe KUD-a.