Općini Sirač odobrena su dva projekta na LAG „Bilogora-Papuk“ natječaju za provedbu Tipa operacije 3.1.1. LRS "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu" (PLZ-2/2020).

Prvi projekt je asfaltiranje staza na mjesnom groblju u Siraču koji će se sufinancirati s 338.366,70 kuna, a drugi je poboljšanje energetskih svojstava zgrade Vatrogasnog doma u Siraču u iznosu od 360.313,26 kuna.

Prije asfaltiranja staza na mjesnom groblju u Siraču, prvo se ide u rekonstrukciju postojećih staza, zatim u izradu i asfaltiranje novih staza na novom dijelu groblja. Budući da su sada sve mrtvačnice na području općine Sirač uređene, renovirane ili su izgrađene nove kao na groblju u Miljanovcu, preostalo je još samo uređenje prilaznih staza.

 

Prije 90-ih godina postojeće staze na groblju su betonirane, ali su s vremenom propale. Dosta su uništene, a nove staze se rade na čistoj zemlji jer zbog kiše i vremenskih neprilika nastaje veliko blato i teško je hodati. Dalje je u planu rješavati i staze na ostalim grobljima. Nadam se da ćemo ove godine riješiti svu papirologiju i moći krenuti s nabavom, ističe zamjenik načelnika Igor Supan.

Što se tiče drugog projekta, na cijelom Vatrogasnom domu u Siraču postavljat će se fasada i termo izolacija kako bi se smanjili troškovi grijanja i ostali tekući troškovi koji se poboljšanjem energetske učinkovitosti mogu smanjiti. Vatrogasni dom je u vlasništvu DVD-a Sirač pa su oni ujedno i nositelji projekta u suradnji s Općinom Sirač i Razvojnom agencijom Daruvar.

 

Trenutno je vrlo stara stolarija na jednom dijelu Vatrogasnog doma, a postavljena je obična fasada bez izolacije još 2007. godine. Inače je Vatrogasni dom izgrađen 1922. godine, ali je za vrijeme Drugog svjetskog rata u potpunosti srušen te je 1967. godine krenula ponovna izgradnja prvog kata, a 1968. godine i drugog kata doma.

Projektne prijave izradila je Razvojna agencija Daruvar, a cilj projekata je, kako navodi ravnateljica Razvojne agencije Daruvar, Danica Cetin Pajer, poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, doprinos atraktivnosti sela i njegovom razvojnom potencijalu za druge aktivnosti te poticanje rasta i društveno-ekonomske održivosti.

Već duži niz godina na području općine Sirač bilježe se negativni trendovi poput smanjenja broja stanovnika i starenja stanovništva. Trend starenja stanovništva posebice je izražen u ruralnim područjima. Jednim od glavnih razloga iseljavanja smatra se i nedovoljna infrastrukturna opremljenost te nemogućnost pružanja pojedinih temeljnih usluga na području naselja. Upravo se taj problem pokušava ublažiti ulaganjem kroz ove projekte – kaže Danica Cetin Pajer.

Izvor: mojportal.hr
Fotografije: Igor Supan