U Siraču se 20. i 21. studenog 2010. okupio veliki broj Sirčana povodom proslave pedesete godišnjice otvorenja  molitvenog doma Sion.

Stutgart, München, Ljubljana, Subotica, Rijeka, Rovinj, Zadar, Kutina, Sisak, Pušćine, Samobor, Zagreb, Ivanić Grad, Petrinja, Pakrac, Požega, Osijek, Daruvar, mjesta su iz kojih su Sirčani došli na ovaj susret koji je bio pun emocija i sreće jer se neki međusobno nisu vidjeli već duže vrijeme, a neke mlađe generacije nisu imale priliku upoznati braću i sestre koji su Sirač napustili prije trideset i više godina.

Susret je počeo s prvim bogoštovljem na kojem se okupilo oko 130 Sirčana sa svojim obiteljima. Propovjednik siračke crkve brat Franjo Špičak zaželio je dobrodošlicu svim okupljenima i poveo nas u zajedničkoj molitvi. Svojim kratkim izvještajima brat Ivan Špičak i brat Miroslav Nadaždi upoznali su nas s onim što Gospod radi u daruvarskoj i petrinjskoj crkvi kroz prezentacije. Božjom riječju poslužio je brat Timotej Špičak, propovjednik BC Pakrac. Uz obilje pjesama slavljenja, recitacija i doprinosa braće i sestara završilo je prvo bogoštovlje te su se svi uputili na ručak u Hrvatski dom koji je crkva dobila na korištenje od Općine Sirač.

U 16 sati počelo je drugo bogoštovlje koje je vodio brat Danijel Kovačević. Na njemu su prisutni mogli čuti izvještaje iz Mošćenice (brat Andrew Špičak), Zadra (brat Božidar Crnković), Pakraca (Timotej Špičak) te iz Požege (brat Tomo Hamp). Božjom riječju poslužio je brat Miroslav Nadaždi iz Petrinje. Nakon večere održan je još jedan sastanak za mlade na kojem je govorio brat Matt Levett iz bratske crkve The Forge iz Engleske.

 

Sion je drugi dan ujutro bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Svim Sirčanima pridružili su se vjerni iz našeg okružja Daruvara, Pakraca, Golubinjaka i Sređana.

Na ovom svečanom bogoštovlju bili su gosti predstavnici Općine Sirač: načelnik Branimir Miler i predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Juraić. Također gošća je bila i ravnateljica Osnovne škole Sirač Marija Pavičić. Pozdravili su sve okupljene, zahvalili na pozivu,  kao i na lijepoj  suradnji s BC Sion Sirač.

Sion je odzvanjao pjesmama slavljenja i molitvama vjernih u zahvalnosti Bogu za sve što je napravio kroz ovu crkvu u Siraču. Sve prikupljene Sirčane dirnula je prezentacija o počecima baptista u Siraču te o gradnji molitvenog doma. Božjom riječju poslužio je predsjednik Saveza baptista Hrvatske brat Toma Magda govoreći kako smo pozvani na veliko poslanje: „Zato idite i učinite sve narode mojim učenicima” (Mt. 28: 19) te stoga se ne smije izolirati u našim crkvama, već izaći van i biti Krist drugima.

Ova velika proslava završena je zajedničkim svečanim ručkom u Hrvatskom domu. Domaćini i gosti razišli su se veseli i sretni sto su mogli provesti ova dva dana u zajedništvu jedni s drugima i sa spasiteljem Isusom Kristom.

SIBA (Siračka izvještajna baptistička agencija)