Gotova je rekonstrukcija prostora Hrvatskog doma i prostorija KUD-a – Pakre – bišeg kina u kojima će biti smještene udruge s područja Općine Sirač.

Udruga umirovljenika Sirač, KUD Kamen Sirač, UHDDR Sirač, Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač i Udruga Ribiča ovdje će imati na raspolaganju doista lijepu i prostranu konferencijsku dvoranu.

Hrvatski dom veliki je kompleks kojeg sačinjava prostorija za održavanje svadbenih svečanosti, a uključuje kuhinju, sanitarne čvorove i garderobe, u donjem dijelu Doma je i prostor KUD-a, a u gornjem dijelu su prostorije i konferencijska dvorana namijenjene za korištenje ostalih udruga.

– U gornjem dijelu Hrvatskog doma pet je prostorija sa stolom, stolcima, jednom vitrinom i sanitarnim čvorovima koje će koristiti Udruge svaka za sebe, dok će konferencijsku dvoranu koristiti zajednički za razne događaje. U donjem dijelu prostor je KUD-a s dvjema prostorijama i sanitarnim čvorom koji se trenutnom renovacijom najmanje obnavljao – rekao je načelnik Općine Sirač, Branimir Miler i istaknuo da su u donjem dijelu Doma također napravili i sanitarni čvor za invalide.

Uz pomno pridržavanje rokova, rekonstrukcija prostora trajala je od šest do devet mjeseci, a radove je izvodio Deming d.o.o. Sirač sa svojim kooperantima i poduzećem Darkom za provođenje plina, vodovoda i odvoda.

Podsjetimo, 70-tih godina čitav prostor Hrvatskog doma izgorio je u požaru zbog kvara starih instalacija iz 60-ih godina. Nakon požara je umjesto betonske ploče stavljen lim koji je donekle čuvao toplinu za potrebe KUD-a koji su tamo održavali probe, a novom je rekonstrukcijom stavljena ventilacija, klima, grijanje, fasada te su promijenjene drvene grede i pločice.

Kako je rekao načelnik Općine Sirač, Branimir Miler, projektom se prvo krenulo u rekonstrukciju i obnovu jednog dijela Hrvatskog doma u vrijednosti oko milijun kuna u kojem je renovirana garderoba, promijenjen betonski pod, stavljeni odvod i dovod vode, kanalizacija, novi strop i pločice.

Također su postavili i timer rasvjetu za uštedu energije u cijelom Hrvatskom domu. Nakon toga se krenulo u rekonstrukciju drugog dijela Doma unutar kojeg su prostori KUD-a i u gornjem dijelu ostalih udruga u ukupnoj vrijednosti oko 1.200.000 kuna. Sva renoviranja sufinancirana su od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, za dio gdje je KUD u iznosu oko 105.000 kuna i 150.000 kuna za žbuku te za dio Hrvatskog doma oko 200.000 kuna prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice za 2020. godinu.

Ostalo je još samo za završiti nadstrešnicu u modernom stilu koja se naslanja na dio Hrvatskog doma i KUD-a. Ukupna vrijednost projekta je oko 3,5 milijuna kuna.

 

Završena je posljednja faza rekonstrukcije prostora KUD-a – Pakre, budućih prostora Udruga s područja Općine Sirač uključujući i konferencijsku dvoranu, vrijednosti 446.582,00 kuna, sufinancirano od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije u iznosu od 150.000,00 kuna prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice za 2020. godinu.

 

Završena je i posljednja faza adaptacije Hrvatskog doma u Siraču – ugradnja klimakomore, vrijednosti 369.473,00 kuna sufinancirano od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije u iznosu od 95.000,00 kuna prema Programu za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina za 2020. godinu.

 

Završetkom unutarnjih radova, uljepšan je i vanjski dio Hrvatskog doma u Siraču. Napravljena je fasada na vanjskoj ovojnici doma. Ukupna vrijednost radova je 621.242,00 kuna, sufinancirano iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije u iznosu od 200.000,00 kuna prema Programu podrške brdsko-planinskim područjima.

Fotografije nakon završenih radova izrade fasade, za vrijeme radova i prije samih radova.

 

Završni radovi na uređenju prostorija za udruge i konferencijskoj sali u prostoru bivše Pakre, sadašnjeg KUD-a

 

U veljači 2020. godine završena je II. faza rekonstrukcije Hrvatskog doma – prostora KUD-a – Pakre. Iznos investicije je bio 566.846,64 kune uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije u iznosu od 350.000,00 kuna. Sve je bilo spremno za posljednju fazu uređenja.

 

Uređena gardoroba iza pozornice u Hrvatskom domu.

 

Tijekom svibnja 2019. godine bila je završena I. faza rekonstrukcije na Pakri/Prostoru KUD-a/Starom kinu u sklopu Hrvatskog doma u Siraču. Iznos je 470.000,00 kuna uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije u iznosu od 105.000,00 kuna preko Javnog poziva iz 2018. godine.

 

I. faza radova na uređenju prostorija KUD-a – Pakre – starog kina

 

Novi modernizirani Hrvatski dom u Siraču (iznos 450.000,00 kuna uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije u iznosu od 150.000,00 kuna preko Javnog poziva iz 2018. godine)

 

Radovi na uređenju unutrašnjosti Hrvatskog doma u Siraču

 

Izvor: Općina Sirač, mojportal.hr