Maškare u Siraču održane su 3. veljače 2019. Maskirani bend sastao se u dopodnevnim satima kod Hrvatskog doma te je povorka krenula kroz Sirač sve do zgrade Općine Sirač gdje su preuzele vlast. Nakon preuzimanja vlasti uputile su se ispred Hrvatskog doma gdje je spaljen fašnik. Maškare je pripremio Organizacijski odbor koji se sastoji od predstavnika svih udruga u općini. Kako je naglasio član Organizacijskog odbora Darko Rendić, ove godine  najistaknutiji u organizaciji, najbrojniji među sudionicima i vrlo kreativni među maskama bili su članovi Savjeta mladih Općine Sirač.

 

 

 

U vremenu karnevalskog ludovanja napominjemo da je svaka sličnost s likovima iz stvarnosti inspirativna da bi se isprovocirao srdačan smijeh jer i smijeh je lijek. Maškare su u subotu preuzele vlast u Siraču. Kako je bilo, pitamo meštra od zabave Stjepana Juraića:

 

Kada je maskirani Stipa stigao u maškare:

 

Majstor od zabave zna kako se maskirati jer sama riječ krasti dovoljno je efektna za skretanje pažnje:

 

I poslije kako Stipa kaže:

 

Na maškarama u Siraču dodijeljene su nagrade, za najkreativniju dječju masku, masku princeze, nagrađena je djevojčica Hana, za grupnu masku, masku obitelji Kremenko, nagrada je pripala obitelji Matijašević a najbolja maska u svim konkurencijama, glavna nagrada za masku vražice dodijeljena je djevojci Loreni. Nagrada za najbolju masku je umjetnička slika Dalije Penezić.

 

Fotografije: Antonio Demeter
Zvučni zapisi: Radio Daruvar