U sklopu 7. Dana šljiva i rakija u Siraču, 5. i 6. rujna 2014. godine održala se 2. likovno-kiparska kolonija i izložba radova s prošlogodišnje kolonije.

Brojni umjetnici, slikari, kipari, drvoresci, pristigli su iz raznih krajeva – iz Subotice, Virovitice, Osijeka, Daruvara, Sirača, a sve ih je pozdravila siračka umjetnica, slikarica Dalija Penezić čiji su radovi također izloženi na koloniji:

Dalija Penezić

 

Prilikom otvorenja kolonije i Dana šljiva i rakija u Siraču kratki program izveli su Mali vokalni sastav KUD-a Kamen Sirač i zbor Matice umirovljenika Sirač:

Matica umirovljenika Sirač – Sirač je meni sve

 

 

 

 

A likovno-kiparsku koloniju otvorio je načelnik Branimir Miler:

Branimir Miler

 

 

Tajnica Likovne grupe "DA" iz Daruvara, Miroslava Koprek također se obratila uz nekoliko riječi:

Miroslava Koprek

 

 

 

Inicijator i voditelj kolonije je vrsni sirački umjetnik, vrsni majstor drvorezac, kipar Ivan Trupković čija su djela izložena u krugu kolonije.

Osim likovno-slikarske kolonije, Ivan Trupković je zajedno s Kristinom Dimitrov, osmislio i postavio izložbu slika i grafika autorice upravo Kristine Dimitrov pod nazivom "Umjetnost u prozoru".

U prostorijama KUD-a postavljena je izložba radova mlade Sirčanke Kristine Dimitrov, učenice Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Samostalna Kristinina izložba slika i grafika od linoreza, akvarela, olovki pa do kombiniranih tehnika dobila je naziv "Umjetnost u prozoru" pa su tako svi radovi izloženi u starim restauriranim prozorima raznih dimenzija i vrsta.

 

Fotografije i zvučni zapisi: Antonio Demeter