S motom ‘lakim i veselim notama uz Gazde do gazdinstva’ zavičajna Udruga Sirač-Zagreb priredila je humanitarno-dobrotvorni koncert jednog od najpoznatijeg tamburaškog sastava, ‘Gazde’ iz Zagreba. Koncert je održan 19. lipnja 2012. u Hrvatskom domu u Siraču, a sav prihod od koncerta bio je namijenjen za potrebe Osnovne škole Sirač.

U ime organizatora koncerta, predsjednik Zavičajne udruge Sirač-Zagreb Vlado Varat se zahvalio svima:

Sponzori koncerta bili su:

Kako je zapravo došlo do suradnje i organizacije koncerta govori načelnik Branimir Miler:

O zajedničkoj suradnji pojašnjava i Marko Bujanović, frontmen ‘Gazdi’:

Zavičajna udruga Sirač-Zagreb organizirala je od svog osnutka 2011. godine, nekoliko značajnih akcija: okupila je građane podrijetlom iz Sirača u Zagrebu, promicala povijest, kulturu i običaje Sirača i založila se za niz drugih akcija kao što je akcija potpisivanje Peticije protiv ukidanja pruge Sirač-Pčelić, darivanje učenika Osnovne škole Sirač prijenosnim računalom, a u nizu akcija Udruge uslijedio je upravo ovaj humanitarni koncert:

A da je humanitarni koncert u potpunosti uspio, dokazuje činjenica da je prodano 150 ulaznica od 30 kuna te je prikupljeno i više donacija čime su dobivena značajna sredstva koja će Udruga Sirač-Zagreb darovati Osnovnoj školi Sirač.

U jubilarnoj godini ‘Gazde’ obilježavaju godišnjicu postanka i uspješnog rada:

A predgrupa Gazdama bili su domaći dečki, siračka grupa Dva put tjedno.