Tvrtka Kumal d.o.o. otvorila je 24. travnja ove godine u Siraču novi pogon za proizvodnju sandwich panela u koji je uloženo 30 milijuna kuna. U novom Kumalovom pogonu proizvode se lagani sandwich paneli od jezgre EPS-a (ekspandirani polistiren) sa ili bez dodatka gipsa i kamene vune, a koriste se kao zidni, stropni i krovni paneli u gradnji industrijskih hala, proizvodnih i komercijalnih građevina, hotela, škola, sportskih dvorana.

Na svečanom otvorenju uzvanike su pozdravili Zlatko Kufner, predstavnik vlasnika, Aleksandra Lalić, predsjednica Uprave Kumala, Petar Tolić, pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva, Branimir Miler, načelnik općine Sirač i pogon je otvorio župan bjelovarsko-bilogorski Miroslav Čačija.

U pogonu je zaposleno desetak novih radnika, dok ukupni kapacitet proizvodnje sandwich panela može dosegnuti i do milijun četvornih metara, u tri smjene rada. Predsjednica Uprave Kumala Aleksandra Lalić, istaknula je kako je činjenica da Hrvatska bilježi značajan uvoz sandwich panela, uvelike utjecala na odluku o investiciji u proizvodnju. “S novim proizvodnim pogonom te rastom ukupne proizvodnje Kumal prerasta u jednu od vodećih tvrtki u Bjelovarsko–bilogorskoj županiji. Ojačali smo poziciju na domaćem tržištu, zasigurno otvorili i put na nova, strana tržišta, a u nadolazećem razdoblju 30 posto proizvodnje namijenili smo izvozu.” – rekla je Aleksandra Lalić.

Odlična izolacijska svojstva sandwich panela, brzina gradnje te velike arhitektonske i estetske mogućnosti, razlog su široke primjene ovog proizvoda te garancija uspješnog plasmana i na europskom tržištu.

Kumal d.o.o. jedan je od vodećih proizvođača građevinskog i ambalažnog EPS-a (ekspandirani polistiren) na tržištima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Dio je Grupe Kufner u čijem sastavu se nalazi i poduzeće Kamen Sirač d.o.o. Kumal je poslovanje započeo 2003. godine proizvodnjom izolacijskih materijala, a tvrtka se danas dijeli na dva profitna centra: proizvodnju stiropora i proizvodnju sandwich panela. U Kumalu je trenutno zaposleno 60 ljudi. (Kumal)