U povodu Dana općine Sirač i blagdana Pohoda Blažene Djevice Marije u subotu 31. svibnja otvorena je Treća kiparska kolonija tvrtke Kamen Sirač. Na svečanosti otvaranja kiparske kolonije predstavljen je i katalog radova prošle kolonije održane 2006. godine, autora Vlatke Danjek i Mate Pejića.

U ime umjetnika, slikar i kipar iz Vinkovaca, Branko Bazina pri otvaranju kolonije pozdravio je Sirčane, a u ime tvrtke Kamen Sirač Zlatko Kufner.

U III. kiparskoj koloniji Kamen Sirač pet dana je radilo osam umjetnika iz Hrvatske, Češke i Makedonije pod budnim okom umjetničkog ravnatelja ove jedinstvene kiparske kolonije na našim prostorima, Branka Bazine. Stvarali su djela u siračkom kamenu.

Skulpture nastale na ovogodišnjoj koloniji smještene su između upravne zgrade Kamena i Osnovne škole Sirač. Umjetnici su radili u parku pokraj osnovne škole, a dostupni su bili svakodnevno cijeli dan.

Zatvaranje kolonije, uz izložbu novih radova bilo je u četvrtak 5. lipnja u novouređenom siračkom Parku skulptura u sklopu upravne zgrade Kamena. Tom je prigodom Park skulptura i službeno otvoren.

Prilikom proslave 130 godina tvrtke Kamen Sirač i otvorenja 3. kiparske kolonije predstavljen je u holu Osnovne škole Sirač katalog radova 2. kiparske kolonije Kamen Sirač 2006. autora Mate Pejića i Vlatke Daněk.

Katalog 2. kiparske kolonije (4,39 MB)
Katalog 2. kiparske kolonije Kamen Sirač 2006. (4,39 MB)