Nova knjiga autorice Ivanke Križ dolazi uz filmski zapis na DVD-u, a nosi naziv ‘Dječje igre iz Sirača otete zaboravu’. Knjiga i film predstavljeni su u Siraču 16.10.2010. starim dječjim igrama koje su brojni posjetitelji mogli vidjeti uživo na prostoru ispred Hrvatskog doma, a igrala su ih siračka djeca. Predstavljanje knjige i filma nastavljeno je prigodnim programom u domu.

Autorica Ivanka Križ na početku programa pojasnila je sam naslov knjige:

Autorica je zahvalila svima koji su pomogli da se njene zamisli i ideje ostvare, a to su: Manuela Varat – učiteljica u našoj školi, Sonja Lazić – odgajateljica u vrtiću, članovi Udruge umirovljenika Sirač. No, najviše zaslužni za sve su pametna i dobra djeca koja su svaku igru morala najprije naučiti i izvježbati pa tek onda snimiti.

Ova je knjiga dio povijesti sačuvan za buduće generacije, naglasio je na promociji knjige, u ime izdavača i nakladnika, daruvarskog Logosa, Zdravko Konecky. Financijska pomoć sponzora bila je neophodna da bi se sav trud realizirao, a izdavanje knjige i snimanje filma pomogli su: Ankica i Toni Šafar, sirčani u Švicarskoj, Kamen Sirač d.d. te Općina Sirač.

U knjizi su prikupljene i opisane dječje igre koje su se igrale u Siraču od kraja 19. stoljeća do kasnih sedamdesetih godina 20. stoljeća, a najstarija datira iz 1890. godine. Želja autorice Ivanke Križ bila je, kao što i sam naslov knjige kaže, sačuvati stare dječje igre od zaborava, ali i pružiti mogućnost sadašnjoj djeci i budućim generacijama da u svoje slobodno vrijeme zaigraju koju od zapisanih i snimljenih igara. Mnoge igre opisane u knjizi vratit će vjerne čitatelje u dane djetinjstva.

Filmski zapis (DVD) koji dolazi uz knjigu snimljen je montiran u trajanju 2 sata, a sažetak DVD-a predstavljen je na promociji i donosimo ga ovdje, a posao je odradio Foto-video studio Marrs iz Daruvara, Ivica i Maja Ivesa:

Na programu predstavljanja knjige i filma sudjelovala su djeca iz Dječjeg vrtića Sirač, učenici Osnovne škole Sirač, podmladak KUD-a Kamen Sirač, članovi Udruge umirovljenika Sirač i Foto-video studio Marrs iz Daruvara.

Dan prije predstavljanja knjige i filma autorica Ivanka Križ sa dvjema učenicama gostovala je u Radio Daruvaru gdje je nabrojala samo neke od brojnih igara:

 

Slobodno vrijeme, odnosno vrijeme za igru, današnja djeca koriste uglavnom za gledanje televizije ili pred računalom, eventualno za neki organizirani sport, dok su samoinicijativne igre vrlo rijetke. A upravo igra je izvor radosti i najveće bogatstvo djetinjstva, koju u razvoju djeteta i njegovu odgoju ne može ništa zamijeniti ni nadoknaditi. Djelić takve igre prezentiraju učenice 5. razreda Osnovne škole Sirač, Vanesa Abdić i Rebeka Župan: