Ustanova Suvenir Nova obilježila je drugu obljetnicu osnutka i tim provodom priredila je 26. rujna Dan otvorenih vrata, a drugi dan, 27. rujna Dan Suvenira Nove.

Zapravo je ustanova Suvenir Nova službeno počela postojati 27. rujna 2006., krenuvši od nule, s dotrajalom zgradom i opremom, a u ovih godinu dana obnovljena je pilana, izvršen remont strojeva i nabavljeni neki novi, obnovljena zgrada i instalacije te pokrenut čitav niz novih programa, kao što su programi tekstilne radionice, izrade predmeta na svili te izrada drvenih suvenira i didaktičkih igračaka, rekla je ravnateljica Sanja Bogdan Pavlović. Trenutno je u Suveniru zaposleno 48 radnika, od čega 70 posto osoba s invaliditetom, koji za sada primaju minimalnu plaću, ali u upravi računaju da će se do kraja godine pronaći mogućnost povećanja. Ravnateljica Pavlović izrazila je zadovoljstvo dotacijama Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koji namiruje razliku od učinka zaposlenika Suvenira do punog učinka radnika s punom sposobnošću, a ravnatelj Fonda Slavko Leban rekao je kako je Fond lani raspolagao s 29 milijuna kuna, ove godine s 34, a u idućoj godini trebao bi imati dvostruko. Dožupan Krešo Jelavić rekao je kako je županija, koja je preuzela stopostotni osnivački udio u Suveniru pružila punu pomoć njenim programima i iz proračuna ove godine daje 400 tisuća kuna. Za svoje goste, među kojima su bili predstavnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Zavoda za zapošljavanje, Županije, Grada Daruvara, Općine Sirač, kao i članovi Upravnog vijeća i zaposlenici Suvenira, Suvenir je pripremio predstavljanje dosadašnjih rezultata i zajednički ručak.

 

Tijekom Dana otvorenih vrata održana je u Suveniru radionica za djecu iz vrtića i osnovnih škola. Posjetila su nas djeca iz Češkog vrtića i učenici Osnovne škole Sirač koja su razgledavala pogone proizvodnje i radionicu te sudjelovala i sama na njoj izrađujući ogrlicu od drveta. Na Dan Suvenira je Suvenir za svoje goste priredio razgledavanje Ustanove i Zaštitne radionice.