Ove godine Jedinstveni Europski broj za hitne sluiže 112 dana 11. veljače obilježava 31 godinu postojanja i čim je ustrojavanjem postignuto da u bilo kojoj članici Europske unije možete zatražiti pomoć hitnih službi (policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe). U Republici Hrvatskoj sustav 112 uveden je 2005. godine sa ukupno 20 županijskih centara čme je 24 sata dnevno, neprekidno, 365 dana u godini, osiguran jednostavan, jednak, siguran i učnkovit pristup onima koji su u potrebi za pomoći, dakle upućivanjem telefonskog poziva na broj 112, SMS porukom ili putem automatskog poziva iz vozila (e-call). Sustav, koji funkcionira unutar Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, zaprima obavijesti o neposrednim ili nadolazećim opasnostima, komunikacijski koordinira hitne, spasilačke i druge službe te po potrebi provodi uzbunjivanje građana skrečući pozornost na opasnost uz istovremeno pružanje informacija o vrsti opasnosti i mjerama koje je potrebno poduzeti.

Nažalost, ni ove godine, zbog svima nam poznate izrazito nepovoljne epidemiološke situacije, neće biti moguće prigodno obilježavanje Dana 112, koje je uobičajeno podrazumijevalo dane otvorenih vrata i posjet Županijskom centru 112 Bjelovar, svečane sjednice Stožera civilne zaštite jedinica lokalne područne (regionalne) samouprave, vježbe evakuacije i spašavanja u obrazovnim ustanovama i edukacije djece predškolske i školske dobi. lskreno se nadamo da će se sljedeća obljetnica ipak moći primjereno proslaviti.

U tom pogledu, ističemo priloženu brošuru i plakat kako bi informirali i podsjetili građane na značenje, važnost i dostupnost broja za žurne pozive 112. 

Dan europskog broja 112 – Brošura
Dan europskog broja 112 – Plakat