Pravi cjelodnevni sportski i glazbeni ljetni Barički susreti održani su u subotu, 18. srpnja 2009. na prostoru kod škole u Barici. Nakon više od dvadeset godina oživljena je ideja da Baričani i ostali gosti imaju prilike ponovo uživati u druženju i natjecanjima na razne načine.

Naime, nekada je Barica bila jedno prekrasno izletište, radila je područna škola uz koju je bila hrastova šuma sa igralištem za mali nogomet, a svake godine za “Prvi maj” održavala su se natjecanja u malom nogometu i ostalim neuobičajenim sportskim disciplinama poput: bacanje kamena s ramena, skok u dalj s mjesta, potezanje užeta i brzo penjanje uz bukvić.

Tradicija se nastavlja, a unatrag nekoliko godina za “Prvi maj” također su održavani Barički susreti, ali ne na starom mjestu u Barici već u tzv. Maloj Barici ili “Krčevini”, uređenom prostoru koji ustvari pripada više Siraču nego Barici. Održavani su turniri u malom nogometu, a ovo su ustvari bili pravi Barički susreti na starom mjestu kod škole u Barici gdje su osim malog nogometa održane i ostale neuobičajene navedene sportske discipline.

 

U disciplini – bacanje kamena s ramena najbolji je bio Ivica Fogl, a zatim Stjepan Karlović i Marijan Žuger.

U potezanju užeta 1. mjesto ekipno zauzela je ekipa Baričani, a pojedinačno 1. mjesto izborio je Stjepan Karlović-Momo, a 2. mjesto Igor Jurković-Maher. U nastavku natjecanja u potezanju užeta ekipa Pakraca izazvala je aktualne prvake “Blesane” iz Barice te su izgubili 2:0 (ni doktor okulista im nije mogao pomoći).

U skoku u dalj s mjesta 1. mjesto zauzeo je Igor Jurković, 2. Željko Žitković, a 3. mjesto Miroslav Pavičić.

U malom nogometu za prvo mjesto se izborila ekipa Kufneri protiv ekipe Hihotići.

U disciplini – penjanje na bukvić najbrže se popeo i 1. mjesto osvojio Goran Hala, a iza njega najbrži su bili Dalibor Filipin-Fjuta i Branislav Matijašević-Brane te Ivan Karlović. S obzirom da je cijeli dan pomalo padala kiša bukvić je bio dosta sklizak pa su se samo najbolji uspjeli popeti.

 

Manifestaciju podupire i općina Sirač, u smislu stvaranja novih izletišta, a ovo je lokacija koja se nalazi blizu izletišta “Mračara” u podnožju sa kojeg počinje križni put do izvora “Svetnja” u Barici. Cilj je uskoro organiziranje jednodnevnih izleta u prirodi i obilaska svih ljepota.

Ova manifestacija pod nazivom “Svi za školu – škola za obnovu” je bila humanitarnog karaktera sa željom Baričana da se ruševna zgrada nekadašnje područne škole u Barici obnovi pri čemu bi i općina Sirač imala prostor za okupljanje i sastanke mjesnog odbora.

U cjelodnevnom druženju za zabavni dio zaduženi su bili svi sirački tamburaši i svi koji su ponijeli bilo kakav glazbeni instrument te su svi skupa zajedno svirali i pjevali. Izdvajamo ekipu u sastavu “Fogl-Romozi-Rafo”, tamburaše KUD-a “Kamen Sirač”, a u večernjim satima se pridružio i već domaći Zoran Polenus-Poli koji je i snimio baričku izvedbu pjesmu “Zvjezdice danice”. Pjesma i svirka harmonike i tamburica nastavljena je dugo u noć uz lagano ispijanje piva i gemišta.