Najveći konjički maraton u Hrvatskoj, pod nazivom "Bjelovar-Lipik 2007." održao se ove godine treći put za redom, a počeo je 5. rujna startom iz Bjelovara te trajao do 8. rujna, kada su učesnici maratona stigli u Lipik. Organizator maratona bila je "Udruga Bilogora-Papuk 1991.", a pokrovitelj Bjelovarsko-bilogorska županija.

Sudjelovalo je 45 konjanika, jahača i jahačica, a jahalo se u koloni, po desetinama. Svaka desetina imala je svog vođu tj. koordinatora. Sudionici su bili hrvatski branitelji i djeca branitelja, iz 10 županija, a projahalo se više od 200 kilometara ratnih staza Bilogore, Papuka i Psunja – onim prostorom gdje su se u jesen 1991. godine odvijale prve oslobodilačke akcije u Domovinskom ratu. Tada je spriječeno izbijanje banjalučkog korpusa na Dravu i presijecanje Hrvatske na dva dijela, a oslobođeno je 1200 četvornih kilometara okupiranog područja.

Konjanici su se zaustavljali kod svakog spomen-obilježja, gdje su paljenjem svijeća odali poštovanje poginulim braniteljima. Nakon dana provedenog u Daruvaru i Doljanima, u petak, 7. rujna u 19 sati konjanici su dojahali Kolodvorskom ulicom u Sirač te se Radićevom uputili u Park branitelja gdje su položili vijenac i zapalili svijeće za poginule branitelje Sirača. Iako je kiša padala cijeli dan, konjanike je u Parku branitelja dočekao priličan broj Sirčana.

 

Većinu puta konjanike je pratila kiša i hladno vrijeme što se vidi i na fotografijama. Usprkos lošem vremenu, mokroj odjeći i opremi, promrzlim jahačima moral je bio vrlo visok i svi su bili odlično raspoloženi. Zahvaljujući ljubaznim Sirčanima, konji su bili smješteni u privatnim štalama po kućama. Konjanici su večerali u Osnovnoj školi Sirač gdje su se nastavili družiti do jutra. Ujutro su doručkovali i krenuli prema Kusonjama, Pakracu i Lipiku.

Konjički maraton pokrenut je s ciljem da se adekvatno vrednuje prva uspješna oslobodilačka operacija u Domovinskom ratu, koja je ostala u sjeni drugih ratnih zbivanja, posebno obrane i pada Vukovara, ističu čelnici Udruge.