Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića, koji je osobno ispratio konjanike, iz Bjelovara je 6. rujna krenuo drugi konjički maraton "Bjelovar – Lipik" na kojemu je 50-ak branitelja – konjanika iz šest županija prejahalo oko 200 kilometara – putem koji su prije 15 godina prošli oslobađajući Bilogoru, Psunj i Papuk.

Maratonom se željelo podsjetiti na poginule branitelje i postići službeno priznanje akcije "Otkos 10" kao prve oslobodilačke operacije u Republici Hrvatskoj. U akciji je oslobođeno 150 naselja na 2.275 četvornih kilometara i prekinuta zamišljena velikosrpska granica Virovitica-Karlovac-Karlobag.

2. konjički maraton organizirala je Udruga "Bilogora-Papuk 1991." od 6. do 10. rujna u spomen obilježavanja oslobađanja šireg područja Bilogore, Papuka i Psunja u studenom i prosincu 1991. godine. Voditelj maratona bio je dr. Darko Kirinčić, a zapovjednik konjanika bojnik Zlatko Kramarić.

Tijekom cijelog maratona u pratnji su bili: dva terenska vozila interventne policije, prateća jedinica HV-a, liječnik s vozilom hitne pomoći, veterinar, potkivač, prikolice za konje za slučaj potrebe, transportna vozila za hranu i osobne stvari jahača.

Tijekom petodnevnog jahanja uz polaganje vijenaca na spomen obilježjima u mjestima prolaska, maratonci su sudjelovati u raznim prigodnim manifestacijama. Tako su konjanici u subotu, 9. rujna dojahali prugom od pravca Daruvara, te se Kolodvorskom i Radićevom ulicom uputili u Park branitelja gdje su u 18 sati položili vijenac i zapalili svijeće za poginule branitelje Sirača. Nakon toga održan je domjenak u Osnovnoj školi Sirač gdje su konjanici i prenoćili.

 

U nedjelju, 10. rujna u 9 sati konjanici su ispraćeni i uputili se preko Grahovljana u Rakov potok, Kusonje, Pakrac i Lipik. Od 50-ak jahača iz cijele Hrvatske podijeljenih u pet desetina sudjelovao je i naš sirački jahač Franjo Vrbas.