Dobrovoljno vatrogasno društvo Sirač obilježilo je u subotu, 26. svibnja 2012. godine 120 godina svoga rada i djelovanja. Pod pokroviteljstvom Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) izvedena je pokazna vatrogasna vježba i demonstracija opreme JVP Daruvar i JVP Bjelovar. Na prostoru kod osnovne škole pred okupljenim mještanima i gostima gasio se osobni automobil koji je bio u plamenu te pokazivao način spašavanja unesrećenih rezanjem lima.

Ocjenu vježbe za Radio Daruvar dao je zamjenik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Nikola Gaće:

Nakon izvedene pokazne vježbe, u čast DUZS, pokrovitelja programa obilježavanja 120 godina DVD-a Sirač, izvršeno je postrojavanje vatrogasnih postrojbi uz izvođenje himni.

U svečanim odorama su bili Trenkovi panduri iz Požege i njihova limena glazba, Počasni vod DVD-a Sirač, DVD Badljevina, vatrogasci Vatrogasnih zajednica općina: Končanica, Dežanovac i Đulovac, DVD-a Veliki Grđevac, Veliki Banovac i Pakrac.

Svečano postrojeni vatrogasci uz pratnju Gradske limene glazbe Trenkovi panduri Požega uputili su se od osnovne škole Ulicom Stjepana Radića prema Vatrogasnom domu Sirač.

Zapovjednik županijske vatrogasne zajednice Željko Jambrek, naglasio je zašto je važan kontinuiran pregled rubnih područja županije?

U nastavku obilježavanja svečanosti, ispred Vatrogasnog doma svečano su uručeni ključevi vatrogasnog vozila koje je za Vatrogasce Sirača u ime poduzeća W&P Kamen darovao Hubert Zitznebacher:

Vozilo je posvetio sirački župnik Stjepan Pasarić, a program je uveličalo otkrivanje velike drvene skulpture koju je Ivan Trupković izradio i poklonio Siraču. Skulpturu je otkrio načelnik Branimir Miler, a spomen ploču osnivačima DVD-a Sirač otkrio je sirački vatrogasac Josip Kreuzer.

Veliko je društvo nastavilo put do Hrvatskog doma ispred kojeg su članovi KUD-a Kamen Sirač izveli prigodan kulturno-umjetnički program.

U prepunom domu, svi gosti i uzvanici upoznali su se u kratkim crtama o radu i djelovanju DVD-a Sirač od osnutka 1892. godine pa sve do danas. Ovom je prigodom snimljen i prikazan dokumentarni film o DVD-u Sirač koji možete pogledati u cijelosti.

Na svečanoj sjednici DVD-a Sirač dodijeljene su zlatne medalje, spomenice i priznanja. Zlatnom medaljom za posebne zasluge odlikovan je počasni predsjednik Vatrogasne zajednice općine Sirač Josip Hamp, zlatnom medaljom je odlikovan predsjednik DVD-a Stjepan Juraić, a spomenice za 70 godina rada u DVD-u dobili su Mirko Mikeš i Stjepan Pihir, a za 60 godina Petar Getliher.

Siračkim vatrogascima povodom 120 godina rada i djelovanja čestitali su svi prisutni vatrogasci i gosti te su razmijenili prigodne poklone. Na proslavi je bilo i nekoliko prijatelja, vatrogasaca iz Austrije, iz Klein St. Paula.

Nakon svečane sjednice i dodjele priznanja, odlikovanja i nagrada, goste i uzvanike zabavljali su živom muzikom Poli, Musta i Zdravko Viljevac.

Fotografije: Antonio Demeter

Zvučni zapisi i dio teksta: Radio Daruvar

Video sa dana obilježavanja obljetnice: Antonio Demeter

Film ‘120 godina DVD-a Sirač’ snimio i montirao: Senad Zemunović