Na zemlji u Siraču koju je Općina Sirač kupila i darovala Udruzi Nijemaca i Austrijanaca Sirač, 9. prosinca 2022. godine svečano je položen kamen temeljac za Spomen kuću Nijemaca i Austrijanaca Sirač.

Vijest je to koja je mnoge obradovala, a ponajviše predsjednika spomenute udruge, Josipa Krajcera. San je to koji je predsjednik dugi niz godina snivao, otkako je osnovao udrugu 2015. godine.

 

Potpora prijatelja

– Ponosan sam i ganut. Jako sam emotivan jer sam doživio polaganje kamena temeljca za Spomen kuću. Sjećam se vremena kada sam govorio da ukoliko neće nitko drugi osnovati udrugu koja će okupljati Nijemce i Austrijance u Siraču, da ću to učiniti ja. Tako je i bilo. Podržali su me mnogi moji prijatelji. A ovaj je događaj priznanje za sve što smo kao članovi radili posljednjih godina otkako je udruga 2015. osnovana, kazao je Josip Krajcer za MojPortal.hr.

Inače, svečanost su svojim dolaskom uveličali predstavnici njemačkog veleposlanstva, Općine Sirač, Bjelovarsko-bilogorske županije, saborski zastupnik Vladimir Bilek, sponzori, odnosno predstavnici Janafa, Kufner grupe, Baumita te brojni drugi prijatelji i simpatizeri.

– Radovi su krenuli, sada je u realizaciji prva faza projekta koja obuhvaća temelje, nadtemelje i ploču. Taj dio bi trebao biti završen do kraja ove godine, odnosno na proljeće planiramo zaliti ploču. U jučerašnjim razgovorima s donatorima imamo njihovo obećanje da će nas pratiti i dalje, u narednim fazama radova, otkrio je Josip Krajcer koji dio novca namjerava osigurati javljanjem na raspisane natječaje.

 

Sponzori i donatori

Iako mu je to sada teško reći, pitali smo predsjednika udruge kada planiraju završiti projekt, odnosno do kada bi Spomen kuća mogla biti izgrađena.

– Jučer su mi rekli kako bi sve to trebalo biti gotovo u roku godinu ili najviše dvije. Jer, kako mi kažu sponzori, ako smo već započeli s projektom, red je da se on i završi u razumnom roku, zadovoljan je Krajcer koji ima obećanje i od njemačkog veleposlanstva da će pomoći pri pronalasku novih sponzora.

– Veleposlanstvo Austrije također pomaže, a zahvaljujući njima Baumit će nas pratiti kroz donaciju materijala, kaže Krajcer čija udruga broji više od 200 članova.

Iako ih aktivnih ima 50-ak, odazivaju se na brojne manifestacije, a cilj im je očuvanje tradicije, kulture i jezika.

Saborski zastupnik za manjine Veljko Kajtazi i načelnik Igor Supan

 

Očuvanje tradicije, običaja, jezika, jela…

– Promičemo sve to kroz naše programe, pjevački zbor, nastupe glazbenog sastava i kroz gastro manifestacije. Predstavljamo dakle, naša jela, pjevamo hrvatske pjesme na njemačkom jeziku i trudimo se održati kvalitetu. Novi prostor itekako nam je potreban, on će nam olakšati mnogo toga, iskren je Krajcer koji se ponosi i manifestacijom „Dani Njemačke i Austrijske kulture“. Na tom događanju okupljaju i sve ostale nacionalne manjine. Koliko su zapravo vrijedna udruga, dokazuje i činjenica da su jedna od četiri registrirane udruge Nijemaca i Austrijanaca u Hrvatskoj.

– Osijek, Vukovar, Zagreb i Sirač. Samo četiri udruge u Hrvatskoj. Trudimo se i zaista smo jedna od jačih udruga. Sada imao i nove glazbene instrumente. Prepoznalo nas je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kojemu se namećemo svojim radom. Ponosni smo i na Dan Njemačkog jedinstva te Dan Republike Austrije, ističe Krajcer koji je nekada bio predsjednik Obrtničke komore u Daruvaru te član Hrvatske gospodarske komore. Još na toj funkciji želja mu je bila osnovati udrugu Nijemaca i Austrijanaca, a to mu je i pošlo za rukom i to nakon umirovljenja.

 

Sve više deklariranih Nijemaca

Spomenuo nam je i 2018. godinu kada su u Siraču održani 1. Susreti Nijemaca i Austrijanaca u Hrvatskoj. Okupilo se tada, otkriva Krajcer više od 200 uzvanika, a počasni Nijemci su im došli iz Srbije, BiH, Mađarske i svih dijelova Hrvatske.

Dodajmo, u Siraču se trenutno oko 30-ak osoba deklariraju kao Nijemci. To je znatno više nego posljednjih godina, a povećanje brojke nosi i neke nove dobre vijesti.

– Od iduće godine Nijemci će imati svojeg predstavnika u Općinskom vijeću Općine Sirač, kao i u Županijskoj skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije, otkriva Josip čiji preci su se prezivali njemački Kreuzer. Kako nam kaže, njegov pradjed je iz Njemačke u Sirač došao davne 1876. godine. Tada je imao 12 godina i u Sirač je stigao sa sestrom.

– Pradjed se oženio s Čehinjom Marijom Sedlaček, a zajedno su imali 16-ero djece od čega je 11-ero djece preživjelo. Sve u svemu, bio je jako vrijedan i radišan, priča nam Josip Krajcer koji je ponosan na svoje korijene te ih kroz rad i djelovanje udruge pokušava sačuvati od zaborava.

Izvor: MojPortal.hr, fotografije: Vladimir Bilek, Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač