U subotu, 14. prosinca 2019. godine održan je u uređenom Hrvatskom domu s prekrasno okićenom pozornicom u predbožićnom ugođaju peti po redu Humanitarni božićni koncert u organizaciji Općine Sirač. U ugodnoj atmosferi i predblagdanom ugođaju prepunog doma sve prisutne pozdravili su ravnateljica Osnovne škole Sirač, Marija Pavičić i naša slikarica i jedna od najzaslužnijih za dekoraciju i uređenje pozornice, Dalija Penezić sa mnoštvo toplih i lijepih riječi. Donacija od prikupljenih ulaznica bila je za pomoć siračkom dječjem vrtiću.

Program su otvorili naši vrtićevci – male mažuretkinje uz ‘Radetzky marš’ i dramatizaciju ‘Jež se žuri’.

Mali zbor Osnovne škole Sirač pod vodstvom učiteljice Dane Stakor izveo je pjesme ‘Miha vesla k obali’ i ‘Radujte se narodi’, a solo nastup ‘Oj Pastiri’ otpjevala je Nikol Vaclavek.

Zbor Matice Umirovljenika Sirač pod vodstvom Estere Cenger izveo je božićne pjesme ‘Božić je’ i ‘Božić u kraju mom’.

Božićne pjesme na hrvatskom i njemačkom jeziku otpjevao je zbor Udruge Nijemaca i Austrijanaca Sirač, a izveli su ‘U to vrijeme godišta’, ‘Tannenbaum’ i ‘Stille Nacht’.

Band mladih Baptističke crkve Sirač svirkom i pjesmom predstavio se pjesmama ‘Slava slava tebi Oče’, ‘Vidim kralja slave’ i ‘Nada vijekova’.

Mješoviti zbor Crkve Pohoda Blažene Djevice Marije pod vodstvom doktora Željka Rendića otpjevao je pjesme ‘Predivan’, Na Babilonskim obalama’ te autorsku pjesmu dr. Rendića – ‘Molitva’.

Kulturno-umjetničko društvo Kamen Sirač otpjevalo je božićne pjesme ‘Visom leteć ptice male’, ‘Radujte se narodi’ te ‘Veseli se majko Božja’.

Na kraju su se uz KUD Kamen Sirač pridružili i ostali učesnici i posjetitelji koncerta zapjevavši svi zajedno ‘Narodi nam se’. Svi su nakon koncerta nastavili kratko druženje i pokoju čašicu ugodnog razgovora uz čaj, kuhano vino i kolače.

Osnovna škola Sirač i Dječji vrtić Sirač zahvalili su se svima, a ravnateljica Marija Pavičić uručila je zahvalnice svima koji su sudjelovali i svojom kapljicom dobrote pomogli da se koncert održi i bude ovako lijep:

U kutku uređenog doma bili su postavljeni stolovi s radovima i božićnim ukrasima koje su izradile vrijedne članice Caritasa Crkve Pohoda Blažene Djevice Marije Sirač.

Prije koncerta ispred Hrvatskog doma upaljena je treća adventska svijeća. Djed Božićnjak dovezao se u koloni, najbrojnijoj dodada, uz pratnju moto mrazeva na motorima i kvadovima te podijelio progodne darove svoj vrtićkoj i školskoj djeci. Bio je tu i Grinč koji nije uspio ukrasti Božić, ali je svojoj maskotom dodatno nasmijao i začinio ovaj blagdanski ugođaj.

Fotografije: Antonio Demeter