Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, 19.07.2010. je kod spomen obilježja u Purnici nedaleko Sirača obilježena 19-ta obljetnica tragične pogibije hrvatskih policajaca, pripadnika specijalne policije Omega Željka Cindrića i Ivice Filkovića. Zajedno s još četvoricom specijalaca, krenuli su u akciju izviđanja. U šumovitom predjelu, na raskrižju u Purnici dočekali su ih balvani i neprijateljska vatra iz zasjede, u kojoj su dvojica hrvatskih branitelja izgubila živote.

Pripadnici specijalne policije Omega odgovorili su na napad, nakon čega se srbočetnička neprijateljska vojska razbježala po šumi, a ranjenih je bilo i na njihovoj strani. Kod spomen obilježja u Purnici, na mjestu pogibije dvojice hrvatskih policajaca, Željka Cindrića iz Ivanske i Ivice Filkovića iz Kozica prigradskog naselja Slatine, zajedno s članovima njihovih obitelji, vijence su jučer položili i svijeće zapalili predstavnici policije na čelu s pomoćnikom zapovjednika Interventne policije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Zoranom Gašparićem te načelnikom Policijske postaje Daruvar Daliborom Čajsom, izaslanstvo općine Sirač, predvođeno načelnikom Branimirom Milerom i predsjednikom Općinskog vijeća Stjepanom Juraićem te predstavnici braniteljskih udruga. Vjerski obred predvodio je policijski kapelan velečasni Damir Vrabec.

Tužna obljetnica iz Domovinskog rata ostale trojice hrvatskih policajaca nastavljena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u Svačićevoj ulici u Daruvaru, na mjestu na kojem su na današnji dan 1991. godine obavljajući svoju dužnost, mučki i sleđa ubijena trojica hrvatskih policajaca, djelatnika Policijske postaje Daruvar: Miroslav Polak, Ivan Rončević i Robert Žili.

U čast petorici policajaca, ubijenih prije 19 godina prilikom obavljanja dužnosti u Purnici i Daruvaru, Policijska postaja Daruvar organizirala je u gradskoj sportskoj dvorani 4. memorijalni malonogometni turnir “Pet redarstvenika”. Ekipa općine Sirač pobjednik je ovog turnira. U finalu su Sirčani s 1:0 svladali sastav daruvarske HVIDRA-e, a u borbi za treće mjesto momčad Specijalne jedinice policije Omege s 2:0 nadigrala je igrače Policijske postaje Daruvar. S četiri postignuta pogotka najbolji strijelac turnira bio je Ivica Zubak iz daruvarske Policijske postaje, najbolji igrač Ante Jeličić iz Specijalne jedinice policije Omege, dok je Zdravko Mlinarić iz HVIDRA-e proglašen za najboljeg vratara. Turnir je okončan podjelom pehara i medalja najboljim ekipama i pojedincima, a nazočili su mu i daruvarski gradonačelnik Dalibor Rohlik, načelnik općine Sirač Branimir Miler, načelnik Policijske uprave Jakob Bukvić i njegov zamjenik Hamdija Mašinović, kao i načelnik Policijske postaje Daruvar Dalibor Čajsa.

(Zdenko Čalapa, Radio Daruvar)