U organizaciji Općine Sirač održan je humanitarni božićni koncert u petak, 18. prosinca 2015. u prepunom Hrvatskom domu. Sirački zborovi velikog srca svojim su izvedbama božićnih pjesama uveličali predblagdansko raspoloženje svim posjetiteljima, a prije svega i mladoj obitelji Gluščić-Plažanin kojoj je u požaru izgorilo postrojenje i oprema za proizvodnju paleta kada su ostali bez ičega. Na predivnom i emotivnom humanitarnom koncertu održana je i prodaja slika i ručno izrađenih božićnih ukrasa, a sav prihod od ulaznica i prodaje bio je namijenen za pomoć obitelji kako bi ponovno u teškim vremenima pokrenula proizvodnju i ostala živjeti na području Općine Sirač.

Naime, u noći 15. listopada ove godine u naselju Bijela u požaru je stradao pogon za proizvodnju peleta. Riječ je o obiteljskoj tvrtki “Gluščić calor d.o.o.”, koja je u požaru izgubila cijeli proizvodni pogon, zajedno sa skladišnim prostorom u kojem se nalazilo 80 m3 sirovine za proizvodnju. Tvrtku je osnovala mlada tročlana obitelj, sa četvrtim članom na putu. Kažu kako je motivacija za pokretanje posla bila želja za boljom i sigurnijom budućnošću, što je preko noći propalo. Ostali su bez izvora prihoda, a kredit koji je podignut za osnivanje tvrtke unatoč nesretnom događaju i dalje ih čeka za naplatu. Građani su pokrenuli akciju skupljanja sredstava za obitelj Gluščić-Plažanin, dosada je mnogo predivnih ljudi i tvrtki pomoglo svojim dobrovoljnim radom, prilozima i donacijama materijala, a i sav prilog skupljen povodom koncerta bit će pomoć u sanaciji i ponovnom pokretanju proizvodnje mlade obiteljske tvrtke. Svaka pomoć novčana, materijalna ili volonterska dobro je došla ovoj obitelji, a svoju donaciju možete uplatiti na ime Martina Plažanin, Bijela 13, 43500 Daruvar, a račun je otvoren u Erste Banci, IBAN: HR25 2402006 3203522354.

Vrijedni sirački mještani i članovi brojnih udruga organizirali su ovaj koncert i predivno okitili pozornicu u božićnom ruhu koju je aranžirao Timotej-Ivan Špičak.

Nastupili su: Zbor Matice umirovljenika Sirač, Zbor Osnovne škole Sirač, Zbor Češke besede Šibovac, Zbor Crkve Pohoda Blažene Djevice Marije Sirač, Zbor Udruge Nijemaca i Austrijanaca Osijek, Zbor baptističke crkve ‘Baptizo’ te KUD Kamen Sirač uz voditelja programa Dragutina Pavičića.

Adventski vjenčić i okićeni bor ispred Hrvatskog doma u Siraču okitile su vrijedne ruke siračke djece uz pomoć učitelja i volontera.

 

Fotografije: Antonio Demeter