Članove Zavičajne udruge Sirač-Zagreb povezala je ideja da Sirčani sa zagrebačkom adresom promiču povijest, kulturu i običaje svoga zavičaja. Udruga postoji već pet godina, a osim promocije članovi Udruge na razne načine doprinose Siraču. Predsjednik Zavičajne udruge Sirač-Zagreb, Vlado Varat te izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno Marijanom Tomuradom obišlo je Sirač povodom manifestacije Dana šljiva i rakija u Siraču, 3. rujna 2016. godine, što je bila i jedinstvena prilika da se pokaže što je urađeno i procjeni što sljedeće treba uraditi. O onome što je urađeno, informira nas predsjednik Zavičajne udruge Sirač-Zagreb Vlado Varat:

Donacija Grada Zagreba, zahvaljući gradonačelniku Milanu Bandiću, vrijedna je oko 80.000 kn, a posao uređenja siračkog Dječjeg vrtića završen je krajem svibnja 2016. godine.

Za donaciju Grada Zagreba siračkom vrtiću i školi, u ime svih korisnika i od srca zahvalila se i ravnateljica Osnovne škole Sirač, Marija Pavičić te rekla nekoliko riječi o donaciji:

 

A što je sljedeće u planu za uraditi rekao je predsjednik udruge Sirač-Zagreb, Vlado Varat:

Izaslanstvo Grada Zagreba prije posjete vrtiću i školi zaustavilo se u Parku branitelja gdje je položilo vijence i odalo počast poginulim braniteljima. Izaslanika gradonačelnika Zagreba u Siraču Marijana Tomurada, ekipa Radio Daruvara pitala je koliko je općina Sirač za njega poznat teren?

…a Marijan Tomurad je na tom terenu bio u Domovinskom ratu te opisuje kako mu to izgleda dva desetljeća nakon sjajnih pobjeda:

U tim ruralnim dijelovima svi bezrezervno znaju što se treba uraditi iz centra da se pokrene motor uravnoteženog razvoja Hrvatske iz njenog epicentra, Zagreba. Kako to vidi Marijan Tomurad s naglaskom na red poteza iz države prema lokalnim malim ruralnim sredinama:

Uz preraspodjelu sredstava važno je pružanje šanse motiviranim pojedincima u malim sredinama kako bi se napokon napravili pomaci u postizanju uravnoteženog razvoja svih sastavnih cjelina Lijepe naše. U predizborno vrijeme svaka pružena ruka prijateljstva prolazi mikroskopski pregled. Međutim svako je vrijeme prilika za pokazati čvrst stisak ruku prijateljstva i podrške velikih malima:

 

Fotografije: Radio Daruvar i Antonio Demeter
Članak i zvučni zapisi: Radio Daruvar