U Bijeloj, na mjestu gdje je bilo mučilište prije 28 godina, 15. prosinca 2019. godine, odana je počast žrtvama. Od 13. do 15. prosinca 1991. godine ovo područje u Bijeloj je oslobodio 52. samostalni bataljun ZNG Daruvar s drugom i trećom četom ZNG iz Daruvara te četvrta četa ZNG iz Sirača, uz topničku podršku 24 Mad Daruvar.

13. prosinca pripadnici ZNG ulaze u Pakrane i Bijelu, a 15. prosinca u Gornje i Donje Borke. Nakon 53 dana Daruvar je dobio pitku vodu te je oslobođeno cijelo područje bivše Općine Daruvar. Tom akcijom prestalo je svakodnevno granatiranje Daruvara, a zarobljeno je puno artiljerijskog oruđa i streljiva. Tog dana oslobođeni su Gornji, Donji i Srednji Borki iz kojih je mjesecima granatiran Daruvar, Sirač i sva nesrpska sela u dometu četničke artiljerije. Istog dana oslobođen je i Đulovac, tadašnje Miokovićevo u kom su počinjeni stravični zločini nad nesrpskim stanovništvom. Dva dana prije oslobođena je i Bijela, selo koje je bilo zapovjedni centar za naš dio Papuka, te u kom se nalazio i zatvor u kom su mučeni i ubijani hrvatski branitelji i civili. Također na području tadašnjeg Miokovićeva postojao je zatvor s istom funkcijom, mnogi stanovnici daruvarskog kraja su odvedeni i netragom nestali baš kroz ova dva zloglasna zatvora. Tijekom Domovinskog rata je u Daruvarskom kraju poginulo 195 branitelja i civila. Veliki dio civila je okrutno pogubljen, mučeni su i živi masakrirani, poklani, ubijeni u svojim domovima samo zbog zvjerskih nagona srpskih pobunjenika i četnika koji su došli u ovaj miran i pitom kraj braniti neke ugrožene ljude.

Kako se ne bi zaboravilo tih 195 ljudi, najprije je u Bijeloj, na mjestu gdje je bilo mučilište, odana počast žrtvama, a zatim u Daruvaru na gradskom groblju odana je počast istima kod križa svima poginulima, a uz koji su postavljene i spomen ploče s imenima svih žrtava. Nakon toga je služena sveta misa u Đulovcu te kod spomen obilježja za 94 žrtve Domovinskog rata Općine Đulovac također odana počast žrtvama uz prisustvo velikog broja mještana kao i branitelja.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je dodijelilo 4000 kuna udrugama iz Domovinskog rata daruvarskog kraja te je organiziran autobus za sve zainteresirane, tako da su prvi puta zajedno obišli sva mjesta stradanja i cvijećem i svijećama obilježili današnji datum koji je značajan po tom to je tog 15. prosinca 1991. oslobođena bivša općina Daruvar kao i Bjelovarsko-Bilogorska županija.

Tekst i fotografije: HVIDR-a Daruvar (Marko Čolić), Antonio Demeter