Dan branitelja Sirača i 25. obljetnica Domovinskog rata obilježeni su u Siraču, 25. i 26. studenoga 2016. godine prigodnim programima.

U povodu obilježavanja Dana branitelja općine Sirač i godišnjice osnivanja Četvrte satnije 52. samostalnog bataljuna u Hrvatskom domu u Siraču, u petak 25.11.2016., prikazana je braniteljsko-scenska predstava “Kako smo branili Vukovar”. Damir Plavšić, autor predstave, ovom prilikom naglasio je kako je prva hrvatska braniteljska domoljubna predstava Bitka za Vukovar – Kako smo branili grad i Hrvatsku do sada prikazana u 80 gradova Hrvatske i svijeta:

Na predstavi su radili:

Scenskim prikazom djeluje se na gledatelja:

Završetak priče na stranicama knjige je u duhu optimizma:

Predstava je izvedena u Hrvatskom domu u Siraču kao sastavnica programa obilježavanja Dana branitelja Sirača, a organizatori su se za prikaz dojmljive scenske izvedbe odlučili kako u ime Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Sirača i BBŽ ističe Darko Rendić:

Na predstavi su predstavljene dvije knjige: “58” HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca, autora Damira Markuša i Bitka za Vukovar, autora Damira Plavšića. Prikazani su na platnu video isječci događanja iz Vukovara koji su opisani u poglavljima knjigama, a između poglavlja predstavu je uveličao nastup KUD-a “Kamen” Sirač i Osnovne škole Sirač.

Sljedećeg dana, u subotu 27. studenoga, svečano je obilježen Dan branitelja općine Sirač i četvrt stoljeća osnutka Četvrte satinije 52. samostalnog bataljuna. Sirački branitelji i gosti okupili su se te krenuli u Park branitelja Sirača kod spomenika gdje su položili vijence i zapalili svijeće.

Svetu misu u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Siraču za sve poginule, nestale i preminule branitelje Sirača predvodio je sirački župnik, velečasni Branko Gelemanović molitvom za sve branitelje koji trpe, a da trpljenje ne oduzme prostor radosti života i da u njihovim srcima ne nestane zanosa i ljubavi prema Domovini.

Nakon mise uslijedilo je svečano postrojavanje branitelja ispred Hrvatskog doma pod vodstvom Ivana Romozija, siračkog ratnog zapovjednika te u domu podsjetnik na ratna zbivanja. Dragutin Pavičić najavio je i pozdravio visoke uzvanike, goste i ratne zapovjednike. Sve prisutne pozdravio je načelnik Branimir Miler, podsjetio na ratna zbivanja sirački ratni zapovjednik Ivan Romozi, a obratili su se Dragutin Pavičić najavio je i pozdravio visoke uzvanike goste i ratne zapovjednike. Nekoliko riječi kroz kratke kronologije tadašnjih zbivanja iznijeli su pukovnik Milan Filipović – zapovjednik 52. samostalnog bataljuna, Dubravko Sodomka – u ime pripadnika Diverzantskog voda ZNG-a iz Bjelovara te koordinator Policijske postaje u Daruvaru, heroj Bljeska i oslobađanja Pakraca, Nikola Ivkanec. Svečani program obljetnice završio je kratkom koreografijom KUD-a “Kamen” Sirač.

Ratni put Sirača pod ratnim zapovjedanjem Ivana Romozija bio je savršeno jasan – obrana Domovine u svakom njenom kutku. Od 1602 stanovnika općine Sirač, četvrtina je branila Lijepu našu. Važne su obljetnice prilika podsjetiti na dane ponosa i hrabrosti i analizirati koliko se motiviranost i želja da se stvori prostor za bolji život kapitalizirala u godinama nakon rata. Sirač je mjesto iz kojeg ćemo podsjetiti i na slavnu prošlost i analizirati gdje smo i kako nam je danas. U tome su nam pomogli naši sugovornici koji su i tada i sada neizmjerno odani Hrvatskoj. Načelnik općine Branimir Miler zahvalio se svima koji su se odazvali pozivu i svojim dolaskom podržali i uveličali ovu važnu obljetnicu u Siraču:

 

…ne radi se dobro za dobrobit naroda, i tako je u Lijepoj našoj već neko vrijeme lutanja i traženja, pogrešaka i nerazumijevanja. Načelnik općine Sirač Branimir Miler, koji pet mandata vodi općinu i osjeća odraz Odluka i komunikacije na relaciji država-općina, za Radio Daruvar izjavio je kako djelovati da narod osjeti da je to za njega dobro?

 

I ovo je vrijeme prekretnica, ne kozmetička nego suštinska:

 

Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Darko Rendić, već odavno i javno stavlja do znanja da kapital u Hrvatskoj pokazuje svoju surovu stranu, da je kapitalni dio vrijednosti izvučen iz ove zemlje, a da pri tome osjećaji prema ljudima koji su bezrezervno branili Hrvatsku uopće ne postoje. U ime siračke podružnice UHDDR-a, Darko Rendić:

 

Kako naglašava Darko Rendić, nije korektno ni humano:

Upravo ova činjenica u miru, 25 godina nakon rata, ostavlja dubok trag na hrvatskim braniteljima. Što treba poduzeti da se stvari promjene?

 

Držimo da bi sve pa i kapitalizam koji je pokazao surovo lice prema radniku i seljaku trebalo zanimati što je bilo prije 25 godina jer je osamostaljenjem Hrvatske došlo do potpune promjene društveno-ekonomskih odnosa kapitalizmu u prilog. Vratimo se braniteljima uz čestitku za Dan branitelja općine Sirač, Darko Rendić:

 

Darko Rendić je ljudina i branitelj koji zna da se čvrstima stavova prenosi s čovjeka na čovjeka i stiskom ruke, a ne saginjanjem glave i okretanjem leđa.

Među gostima na svečanosti u Siraču uz brojne Daruvarčane – članice i članove svih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata bio je načelnik Policijske postaje Daruvar Dražen Joščak u svečanoj odori:

 

Na ratni put branitelja Sirača podsjetio je i zapovjednik 52. samostalnog bataljuna pukovnik Milan Filipović:

 

Članak, zvučni zapisi i dio fotografija: Radio Daruvar
Fotografije i video zapis: Antonio Demeter