26. studenoga 2011. obilježena je 20. obljetnica Domovinskog rata i 20. obljetnica konstituiranja četvrte čete 52. samostalnog bataljuna Daruvara. Tom prigodom, pred velikim brojem gostiju i uzvanika, ponovno su se okupili i svečano postrojili svi branitelji Sirača ispred Hrvatskog doma u Siraču.

Okupljene branitelje je postrojio ratni zapovjednik obrane Sirača, Odreda Narodne zaštite, Ivan Romozi:

Postrojavanje je organizirano sa željom, kako je naglasio Ivan Romozi…

Prije okupljanja branitelja, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika u Parku branitelja.

Od 1602 stanovnika Sirača, 444 branitelja branilo je svoj dom od brojnih napada i granatiranja punih sedam mjeseci pa tako u Sirač nikada nije stupila neprijateljska čizma. Prisjetili su se tako ratnog puta, Odreda Narodne zaštite Sirača, od prije točno 20 godina, točnije, ratne 1991. godine sada već prošlog stoljeća. Nakon obrane Sirača, preko 300 branitelja pridružili se se mnogim drugim jedinicama i branili Hrvatsku na brojnim bojištima.

Nažalost, do danas pripadnicima narodne zaštite nije priznat status branitelja, pa je upućena poruka iz Sirača da nadležne institucije Hrvatske države isprave tu pogrešku. Na postrojavanju je bilo pročitano pismo koje možete pročitati u cijelosti klikom na donji link, kako bi se naglasila problematika branitelja koji su bili u Odredima narodne zaštite i nisu stekli status Hrvatskih branitelja:

Naoružani odredi narodne zaštite Sirač

 

Jedan od uzvanika, izaslanika predsjednika Republike Hrvatske na ovoj svečanosti, brigadni general Ivan Jurić, zapovjednik zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” izjavio je za Radio Daruvar je li mu poznat ratni put Odreda Narodne Zaštite Sirača?!

Svi prisutni pozvani su nakon postrojavanja na zagrijavanje u unutrašnjost Hrvatskog doma.

Ovom prilikom, odvažnim siračkim braniteljima uručena su simbolična priznanja i zahvalnice koje je inicirala Općina Sirač, a na prijedlog samih branitelja. Načelnik Branimir Miler rekao je koliko je priznanja podijeljeno i kome su sve dodijeljene pohvalnice:

 

Nažalost, poginulo je 12 branitelja u Siraču za koje su zahvalnice i plakete podijeljene posthumno, dok je njih 42 ranjeno.

A nakon dodijeljenih zahvalnica i priznanja svim siračkim braniteljima, gosti i uzvanici mogli su se opustiti uz nastup KUD-a Kamen Sirač, a druženje je nastavljeno nakon ručka uz grupu “Diamanti”.

Voditelj programa bio je Dragutin Pavičić, ujedno i autor ‘Kratke ratne kronologije’.

Sirač: kratka ratna kronologija (1991.-1992.) (autor: Dragutin Pavičić)

 

Osim izaslanika predsjednika Republike Hrvatske na svečanosti u Siraču bili su: izaslanik Ministarstva obrane i načelnik glavnog stožera, zapovjednik topničko raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske, pukovnik Miodrag Hokman, u ime Ministarstva obitelji, ravnateljica Uprava za hrvatske branitelje iz domovinskog rata i članove njihovih obitelji Nevenka Benić, predstavnici županije, 52. samostalnog bataljuna Daruvar, 24. MAD-a, članice daruvarskog Bedema ljubavi, predstavnik Vijeća ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije te brojni drugi gosti i prijatelji Sirača.

(I. Ivanović Lasta, Radio Daruvar)