OPĆINA SIRAČ

sirac.hr

Učiteljsko vijeće škole 2004. godine donijelo je odluku o uključenju u međunarodni program Eko-škole. Osnovan je Eko-odbor u koji su osim učenika, učitelja i djelatnika škole uključeni roditelji i predstavnici mjesta. Procjenom stanja okoliša škola se odlučila za temu OTPAD, uz dodatne aktivnosti na oplemenjivanju sredine u kojoj žive i rade učenici. Sadržaji odabrane teme ugrađeni su u sve predmetne redovite nastave, izborne nastave i izvannastavnih aktivnosti. Pri školi se nalazi i vrtić koji je uključen u Eko-školu.

U svim učionicama postavljene su eko-kutije za odlaganje papira i plastike, a eko-patrole kontroliraju potrošnju svih oblika energenata i ocjenjuju stanje okoliša. Okoliš škole je podijeljen na parcele, a brigu o svakoj parceli vodi jedna grupa učenika. Osim što održavaju parcele učenici na ekološkim radionicama s roditeljima obogaćuju okoliš novim sadnicama i cvijećem. Za Božić i Uskrs 2004. godine je organizirana eko-radionica na kojoj su roditelji i učenici izrađivali čestitke od prirodnih materijala i uporabljenog papira. Čestitke su se prodavale, a prihod je namijenjen učenicima siromašnijeg statuta za izlete. Rezultati svih aktivnosti bili su popraćeni literarnim radovima, plakatima i panoima, te je o njima izvješćivana javnost putem radio-emisija. Projektni dan vezan je uz DAN PLANETA ZEMLJE 22. travnja. Na taj dan 2005. godine održane su brojne radionice: čišćenje školskog okoliša, sadnja cvijeća, izrađivanje eko-plakata i eko-poruka, uređivanje i oplemenjivanje parka škole i sl.

Osnovna škola Sirač ušla je u međunarodni program Eko-škola 15.04.2005. godine kada joj je uručen Certifikat i Zelena zastava u Zagrebu. Svečano podizanje Zelene zastave ispred škole upriličeno je 30. svibnja 2005. godine uz proslavu DANA ŠKOLE. Tom činu bili su nazočni predsjednik Pokreta prijatelja prirode "Lijepa naša" dr.sc. Ante Kutle, kumovi Zlatko Kufner i Zdenka Zvonarek, načelnik općine Branimir Miler, te ostali ugledni gosti.

 

Dan Eko-škole obilježava se 22. travnja, vezano uz Dan planeta Zemlje. Održavaju se brojne akcije i radionice: čišćenje školskog okoliša, sadnja cvijeća, uređenje i oplemenjivanje školskog parka, Uskrsne i Božićne radionice, izrađivanje eko-plakata, eko-poruka, sakupljanje starog papira i PET ambalaže.

 

Osnovna škola Sirač uključena je i u UNICEF-ov projekt "STOP NASILJU U ŠKOLI".

EKO-KODEKS ŠKOLE: Priroda ništa beskorisno ne donosi i ne podnosi!


Učenici naše škole su osmislili i napisali, a učiteljica glazbene kulture Estera Cenger uglazbila stihove eko-himne.

 

 

EKO-HIMNA

 

Svakim danom sve više i više

Na Zemlju padaju kisele kiše.

Spriječimo njene namjere zle

U veselju zapjevajmo stihove.

 

Poklonimo prirodi malo dobrote,

unesimo eko u naše živote.

Poklonimo Zemlji malo dobrote,

unesimo eko u naše živote.

 

Zlatno sunce, zdrava šuma,

čista voda, zelen kraj

gdje god oko moje plovi

vidi domovine raj.

 

Poklonimo prirodi malo dobrote,

unesimo eko u naše živote.

Poklonimo Zemlji malo dobrote,

unesimo eko u naše živote.

   

1. Lara Filipin, 14. god., 8. raz.
2. Mateja Hajda, 14. god., 8. raz.
3. Iva Križ, 14. god., 8. raz.
4. Mirna Petrnel, 14. god., 8. raz
5. Suzana Hunjak, voditelj

Pjeva: Pjevački zbor 4., 5. i 6. raz.
Glazba: Estera Cenger

 

 Video sa snimanja eko-himne, 2006. godine


(Broj pregleda: 8584)