OPĆINA SIRAČ

sirac.hr

Pred Vama je riječima i slikom, videom i zvukom, viđenje Sirača, mjesta, čiju 770-godišnju pisanu povijest poznamo od 1242. godine, kada naziv ZIRCH nalazimo na zemljopisnoj karti ovog kraja, iako arheološki nalazi upućuju na njegovo postojanje još u rimsko doba.

Sirač je, i ne želeći, promijenio mnoge vladare, darivali su ga, kupovali i otimali. Pustošili su ga vrijeme i mnoge vojske, ali ostajali su ljudi, koji su ga stoljećima dizali iz pepela, gradili i obnavljali.  Uvijek ovdje, na ovom istom mjestu, gdje rijeka Bijela i Pakra izlaze iz slavonskih brda Papuka i Ravne gore, ostavljajući za sobom kamen, drvo i vodu, temeljne blagodati prirode zbog kojih je Sirač ovdje nastao, a život opstao.

Sirač je danas općina, u Hrvatskoj državi, s ljudima čiji su preci kroz vjekove stizali iz Gorskog kotara, Like, Češke, Austrije, Njemačke... u potrazi za lakšim načinom življenja. Generacije su ga na prostoru današnje općine i pronašle, razvijajući desetljećima urbanu sredinu. Stoga se u Siraču danas isprepliću obilježja slavonskog sela, nagovještaj grada i suvremene industrije koja je najznačajnije obilježje pronašla u obradi i iskorištavanju kamena i drva.

Osim ovog srastanja starog i novog, u Siraču se još uvijek isprepliću tragovi mnogobrojnih kultura koje su donijeli došljaci iz raznih krajeva. Sve njih nastojimo i dalje njegovati u okviru školskog sustava koji je u Siraču organiziran od predškolske dobi do kraja osnovnog obrazovanja, ne zaboravljajući pri tom ni vjerske različitosti. Osim u radu, školi i crkvi, stanovnici ovog mjesta okupljaju se već više od stoljeća kroz vatrogasno društvo, a u novije vrijeme športske klubove, kulturna društva i udruge.

Od proljeća 1993. godine Sirač je ponovno općinsko središte što shvaćamo kao obvezu i odgovornost za brži razvoj ne samo mjesta, nego i okolnih naselja. Osim želja postoje i konkretni planovi kojima namjeravamo nadoknaditi godine zaostajanja. U tim svojim planovima Općina Sirač je otvorena za sve one koji žele ulagati, stvarati i raditi, ili ju samo nakratko posjetiti. Poznavajući žitelje Sirača, vjerujem da neće propustiti ukazanu prigodu za brži razvoj, te da će današnja mladež u demokratskoj i neovisnoj Hrvatskoj, u kamenu, drvetu i vodi stvarati sljedećih 770 godina povijesti - uspješnijih nego sada. 

 

Branimir Miler,

načelnik Općine Sirač


(Broj pregleda: 63146)